Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

måndag 6 december 2010

Möte med debutanten Emma Andersson på Sago & Fantasyhelgen i Stockholm

Det var slumpen/ödet som förde mig till debutanten Emma Anderssons föreläsning. Hade jag inte tagit miste på lokal utan istället hållit min föreläsning för de åhörare som väntade på mig, hade de inte blivit slussade till Emmas föreläsning, dit jag också skickades när jag väl upptäckte misstaget.

Tyvärr hade Emma redan pratat en stund och jag avbröt hennes föreläsning. Hoppas jag är förlåten.

Det var som att sitta och lyssna på mitt eget allra första föredrag, hur jag berättar hur overkligt det känns att min bok äntligen kommit ut, ja hel
a vägen från det Emma skickade in sitt manus till Opals bokförlag tills nu var ihågkommelse för mig, för det är nu 13 år sedan jag debuterade. Tänk vad tiden går fort.

Emma berättade om sin bok Där drömmar blir till och läste ett kapitel för oss åhörare och jag var fast.

Verkligt fattig är den som aldrig har drömt. När Olivias gammelmormor dör får Olivia ett guldhjärta. Vad hon inte vet är att gammelmormor under hela sitt liv varit guldhjärtats väktare och lämnar nu det till Olivia. En berättelse som vävs av både dröm och verklighet leder Olivia till Enderra. Ett land som hotas av tyranni och vars prins Olivia blivit förälskad i.

(Nu ligger Emmas bok på mitt nattduksbord och väntar på att jag ska hinna läsa den och alla mina andra författarkollegors böcker.)

Det var roligt att lyssna på Emma och få träffa Opal Bokförlags ägare, som jag hade en trevlig pratstund med på Bokmässan i Göteborg i höstas och nu åter fick en chans att prata med. Fick även chans att prata lite med Emma och det visade sig att hon hade läst mina böcker! Jättekul!


På söndagen var det lite mer fart på besökarna och många hängde på låset, precis som vi som inte blev insläppta före publiken, en miss av arrangörerna. Här ser ni mig tillsammans med min publik, på en av föreläsningarna. Det var roligt att inte ha så stora grupper att föreläsa för, eftersom det då blev mer som ett samtal mellan mig och publiken. Här diskuterade vi både boken Svarta Döden om digerdödens härjningar i Florens, Om boken Boudicas strid mot Romarna och den keltiska krigardrottningen som stred mot Romarna. Men vi talade även om skrivprocess, researchresor och mycket mer. Jag hade fantastiskt kul och det verkade som om även publiken hade det. Det var kul att få prata med en person som kände till Boudica och visste vad jag talade om.
















Här är en av mina andra föreläsningar i Medeltidskyrkan, en lite läskig plats att vara på. Den var inte så här upplyst som på bilden, det är blixten på min kamera som har lyst upp den dunkla omgivningen. Det här var också en jätterolig föreläsning, där vi bara talade om boken Svarta Döden, med allt vad det innebar, pesten, råttor, smittan, loppor, Florens och mycket mer som rörde sig runt boken. Dessutom var åhörarna mycket nyfikna på min nya bok På liv och död i andra världskrigets skugga. Men det enda jag berättade där var att de kunde kika in på länken Theo och Ramona och läsa smakprov ur boken allteftersom jag skriver den.


















Mina författarkollegor Jonna Berggren och Anna-Klara Mehlich föreläste också i Medeltidskyrkan och jag passade på att fotografera dem, stolt poserande med sina böcker Isporten och Gunga åt Öster.


















Det blev många promenader runt omkring i museet eftersom föreläsningssalarna var utspridda över hela museet. Varje gång jag gick till Medeltidskyrkan passerade jag Tolkiensällskapet som hade dansuppvisning båda dagarna och även lät publiken vara med.






















Tror att jag hann utforska varenda skrymsle och vrå på Historiska museet innan helgen var över. Här ser du nedgången till Guldkammaren där många guldskatter fanns. Där fick man inte fotografera, men jag tycker att trapporna ned till källarvalven var fantastiskt vackra med sina gotländska bildstenar och vackra väggmålningar och här var fotografering tillåten.


















Du kanske förstår att en plats som Historiska Museet väcker fantasin hos mig som skriver Historiska äventyrsböcker. Tänk vilken berättelse jag kan väva runt den här gamla kistan...



















...eller de här otroligt vackra gamla dörrarna.
Det var en jättekul Stockholmshelg, som avslutades med att jag mötte Björn Hellberg på Arlanda. Han var där och signerade sin nya bok. Vi fick tillfälle att prata med varandra i två omgångar. Tycker han är jättego! Vi har signerat tillsammans ett par gånger och han kommer alltid med bra tips och råd och är lite av en mentor för mig. Och varje gång någon säger till mig: "Men hur orkar du signera så mycket", då tänker jag på Björn. Han har signeringsrekord. Ingen i Sverige signerar mer än vad han gör, och det är han som har uppmanat mig att vara ute och signera mycket, jag lyssnar och tar till mig vad han säger och reser runt och signerar för fullt.

Mitt plan var försenat och jag var inte hemma förrän 00.30. Sedan ringde väckarklockan 5.30... Puh! Hade råkat packa ned sladden och mobila bredbandet i bagaget så det blogginlägg jag hade tänkt skriva igår på Arlanda fick vänta till idag istället.

Imorgon ska jag till Eslöv och föreläsa. Har för säkerhets skull åkt ned till Skåne redan idag och tur var väl det, för nu kommer trafikvarningar om att halkan slår till på vägarna och jag är mycket glad över att jag redan är här.

Vi hörs imorgon igen!

Kramisar Kim

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!