Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

fredag 14 januari 2011

Skrivprocess: Så många ord...

Tänk vad många ord våra liv är fyllda av. Allt vi säger, allt vi hör, allt vi läser. Ord, mängder av ord. Det finns gamla ord och nya ord, svenska ord och utländska ord. Av alla dessa ord använder vi bara en bråkdel, därför är det viktigt att vi använder de rätta orden, de glädjefyllda, positiva, uppmuntrande orden. Det är genom dem som vi skänker glädje åt andra och gör livet lättare för någon annan. Ett ord kan många gånger betyda lika mycket som ett varmt leende, om det är rätt ord och sägs med rätt tonfall.

För många, många, många år sedan var jag på ett internationellt scoutläger. Där skulle jag och min grupp från Sverige spela upp ett teaterstycke, inte en gång, utan flera gånger. Det var samma ord, men vi använde dem på olika sätt. För även ett glädjefyllt ord kan få negativ klang om vi lägger betoningen fel. Minns som idag när jag spelade upp "Åh, mamma jag dör!" Minns inte hur många gånger vi spelade teaterstycket, men en gång var i alla fall med sorg i rösten och tunga ord, den andra gången var rösten fylld av glädje och det riktigt sprakade av glädjeelektricitet från våra ord när vi uttalade "åh mamma jag dör!"

Redan då betydde orden mycket för mig och det kändes härligt att få se vilken skillnad ett ord kan göra beroende på var vi lägger betoningen på det.

När jag skriver kan jag inte använda mig av röstens olika lägen, då gäller det att hitta rätt ord för varje stämning och tonfall. Inte haka upp sig på samma ord (som jag gjorde i min första bok), utan hitta ord med nyanser, med olika "tonfall" så att vi säger samma sak, men ändå ger texten olika betydelser. Därför är det viktigt att använda sig av synonymer. Jag har flera synonymlexikon, men använder mig även av datorns lexikon. Här är en länk på nätet där du kan hitta synonymer.

Ditt språk blir rikare och fylligare med hjälp av synonymer.

När jag läser igenom min text letar jag alltid efter upprepningar av ord. Hittar jag samma ord flera gånger på en sida byter jag ut ordet mot en synonym och genast känns texten bättre, mustigare.

Kanske är det för att jag älskar orden så mycket som jag även älskar att lära mig nya språk. Det känns underbart att utmana hjärnan, att lära mig ett nytt ord på ett helt främmande språk, lika underbart som när jag hittar en ny synonym som förhöjer texten jag just skrivit.

Vad skulle vi vara utan ord? Orden följer oss genom hela livet, från vaggan till graven. Välj dina ord som du tar med dig på livets resa och välj dem väl så att du skänker glädje till dina medmänniskor.

Kramisar Kim

4 kommentarer:

  1. Du har så rätt, utan ord blir livet så mycket fattigare.
    Kram!

    SvaraRadera
  2. Ja, det får vi verkligen hoppas att han gör. Jag tyckte det var hemskt hur han behandlade henne på middagen. Jag kommer också att sitta bänkad framför tv:n kommande avsnitt!

    SvaraRadera
  3. Ja, det finns verkligen orsak att tänka över uttrycket "man ska välja sina ord". En del personer har väldigt lätt för att hitta de rätta orden vid rätt tidpunkt och det är en gåva, eftersom det både kan göra stor skillnad för den du talar till, men också för hur du uppfattas som person.
    Det skrivna ordet måste ju förpackas på ett helt annat sätt, eftersom du inte har rösten som medel. Jag tycker det var en väldigt rolig och bra övning ni gjorde med att spela teater och uttrycka samma ord på olika sätt. Det skulle jag vilja använda i något sammanhang med barnen...

    SvaraRadera
  4. Hej Anneli
    Så sant, så sant. Använd många ord i dina böcker! Kram Kim

    Hej Boktokig
    Håller med dig om att han var fruktansvärd vid middagen, det var pinsamt. Ja, vi måste ju se om han kommer till insikt om hur fel han beter sig. Kram Kim

    Hej Ingrid
    Instämmer helt med det. Låt mig få veta hur det går för er när ni använder övningen. Det var fler känslor än sorg och glädje, jag tror vi spelade upp samma stycke minst fyra gånger, med olika känslor. Kram Kim

    SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!