Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 29 januari 2011

Vikingar

Vem har inte fascinerats av vikingarnas historia? Kvinnorna hade en stark ställning i samhället på den tiden och ibland ser jag mig som en vikingakvinna, med nycklarna till gårdens alla dörrar skramlande vid bältet. Därför var det kul att vara klädd som en vikingakvinna när jag på Bokmässan släppte min bok om vikingarna.

När jag gjorde research för min bok Vikingaträl fick jag tränga in i vikingarnas historia. Jag lärde mig otroligt mycket. Men är allt sant? Var det verkligen vikingen Leif Eriksson som upptäckte Amerika, före Christofer Columbus? Det sägs i alla fall att Leif Eriksson omkring år 1000 reste från Norge till Grönland, men råkade ur kurs och landsteg på en kust i väster som han kallade Vinland. Man antar att Vinland var en del av Nordamerika, förmodligen trakterna kring Boston och New York. Leif Eriksson döpte trakten till Helluland (Baffins Land) och Markland (Labrador). Om man ska tro det här, så var det alltså en viking som upptäckte Amerika allra först...

Sedan har vi vikingen Rurik. Han sägs ha varit en nordbor som i rysk historieskrivning har hyllats som Rysslands grundare och tsarernas anfader.

I många hundra år stod ett stenlejon på vakt vid inloppet till hamnen i Pireus. En dag kom en viking och hackade in ett evigt klotter i skulpturen. Tyvärr är hans sista hälsning idag oläslig på grund av vittring och senare klotter. Nu för tiden står lejonet i Venedig, dit det fördes som krigsbyte. Det var där som en svensk diplomat, Johan David Åkerblad, upptäckte "klottret".

Jellingestenen är Nordens stoltaste runsten, rest av kung Harald Blåtand i Jelling. Den sägs vara Danmarks dopattest. På stenen kan man läsa: "Kung Harald lät resa dessa kummel efter Gorm sin fader och Tyra sin moder, den Harald som vann hela Danmark och Norge åt sig och gjorde danerna kristna." Stenen är 2,4 meter hög. I min bok Vikingaträl låter jag en av mina romanfigurer få vara med när Jellingestenen tillverkas.

Det där med att Vikingarna hade horn på hjälmarna, det tror du väl ändå inte på?

Om du vill besöka en riktigt fin Vikingastad tycker jag att du ska göra ett besök i Vikingabyn utanför Ribe. En fantastiskt plats med många upplevelser.

Ja, hela Ribe är en helt otrolig stad, där centrum är bilfri, smala gator och gränder, små låga hus och kullerstensgator. Att besöka Ribe är som att ta ett kliv rakt in i medeltiden.

Du har även en fantastisk Vikingaby här i Sverige: Foteviken i Skåne.

Här i närheten där jag bor finns en medeltidsby som sköts av Horsahallens Gille. Här arrangeras lajvhelger, medeltidsdagar och mycket annat. I maj varje år är jag där och berättar om mina böcker under Levande Historia-helgen.

Det känns som om det var igår jag åkte runt i Danmark och besökte olika vikingabyar, åt vikingamat, drack mjöd, lärde mig skjuta pil, kände på de tunga rustningarna och bara njöt av livet. Hela tiden bodde jag i Ribe och gjorde dagsutflykter därifrån. En fantastisk upplevelse som präglade min bok om vikingarna när jag satte mig och skrev den.

Vikingaträl är den bok som gjorde att mina böcker blev översatta utomlands. Jag fick ett telefonsamtal från en av Europas största agenturer. Agenten sa: "Vi tar inga nya författare, men vi har läst din bok Vikingaträl och är så mäkta imponerade att vi vill ha världsrättigheterna på samtliga av dina böcker och lansera dem över hela världen."

I den stunden kände jag att allt arbete jag hade lagt ned på Vikingaträl var värt mödan.

Baksidestext Vikingaträl:
Ovädret är över Theo och Ramona innan de hinner reagera och plötsligt ligger de i vattnet tillsammans med sin hund Pluto.
Innan Theo dras ned under vattnet ser han en märklig syn, ett stort skepp med ett fyrkantigt rött segel och en drake i svart på seglet. Runda mönstrade färggranna sköldar på utsidan av båten och i fören sticker ett stort ondskefullt drakhuvud upp! Ett vikingaskepp!
Theo och Ramona inser att den lugna fiskeutren har bytts ut till något betydligt farligare. De har återigen förflyttats i tiden, till 900-talet och vikingatiden. Nu börjar en kamp på liv och död.

Glöm nu inte att klicka in på alla länkarna för att läsa mer fakta om de olika saker jag berättat om.

Här är ännu en bra länk om vikingar.

Klottrets historia går långt tillbaka i tiden.

Läs intressanta faktainlägg


Ha det så bra!

Kramisar Kim

fredag 28 januari 2011

En ny Beautiful Blogger Award

Ännu en härlig bloggutmärkelse. Denna gång från Ebba på Skrivarvisioner. Tack så mycket Ebba!

Denna gång krävs det motprestation, bland annat:

Ta upp närmsta bok, slå upp sidan 18 och läs rad 4, vad står det där?
Nazisterna delade in världen i bra människor och dåliga människor.

(Givetvis en rad om andra världskriget eftersom det är det enda jag läser just nu.)

Vad var det senaste du såg på TV?
CSI Miami

Bortsett från datorn, vad hör du på just nu?
En samlingsskiva med 90-talsmusik

När var du senast ute och vad gjorde du då?
För tio minuter sedan och plockade hundbajs på tomten, efter att först ha tagit en promenad med alla hundarna.

Vad har du på dig?
Svarta byxor, Lilarandig tröja, grå fleeceväst och träskor.

Vilken var den senaste filmen du såg?
Antar att det är på bio som menas och det är evigheter sedan, tror det var 3:e Harry Potterfilmen.

Skulle du överväga att flytta utomlands?
Inga problem. Skulle inte ha något emot att bo i Italien eller Frankrike.

Nu är det dags för mig att föra vidare den här bloggutmärkelsen till fyra andra bloggare och då väljer jag att ge utmärkelsen till:

Matildas Läshörna, eftersom jag tycker väldigt mycket om denna bokblogg och har följt den alltsedan den startade för många år sedan. Matilda gör ett mycket bra jobb med sina recensioner.

Boktokig förtjänar också en utmärkelse, jag tycker om denna bokblogg eftersom den är mycket informativ och vacker, och för att bloggaren har ett bra och vårdat språk.

Flaskposten är också en kul bokblogg som jag stötte på för många år sedan och har följt med stort intresse. Här hittar man det mesta. En mycket bra bokblogg!

Kristina Simars Bokblogg förtjänar också en bloggutmärkelse, för att hon så aktivt recenserar böcker och har en snygg och lättläst blogg.

Ja det var fyra bloggare och jag inser att det denna gång bara blev bokbloggare som fick utmärkelsen... Det beror på att de förtjänar den!

Nu ska jag skriva vidare på min bok om andra världskriget. Full fart idag också!

Här kan du läsa om de tidigare bloggutmärkelser min blogg har fått.

Kramisar Kim

torsdag 27 januari 2011

Okej...

I alla mina böcker försöker jag hålla en neutral ton, inte ta ställning till någon sida när det handlar om krig etc.

Men den här gången är det oerhört svårt. Jag känner ilskan koka inom mig när jag skriver om judeförföljelsen under andra världskriget. Hur miljontals, helt vanliga människor, utrotades, mördades, torterades, gasades, sköts... Helt oskyldiga människor...

Eftersom jag har lovat mig själv, och vissa fans, att böckerna om andra världskriget inte ska bli så hemska, kände jag att jag var tvungen att skriva av mig lite på bloggen idag, annars hade jag gjort det i boken istället. Och DET skulle inte ha varit så bra.

Kanske är det så svårt att hålla mig neutral eftersom det ligger så nära i tiden. Min 87-åriga pappa berättar nästan varje dag om krigsminnen, eftersom han vet att jag just nu håller på med andra världskriget.

Dessutom har han skrivit sina memoarer, som jag på min "fritid" sitter och skriver in och bryter om till en bok. Just nu läser jag om min pappas upplevelser under andra världskriget. Inte så hemska som de jag läser om i historieböckerna, eller de jag skriver om, men ändå väcker de min ilska och faktiskt också förvåning. Hur kunde det bli så, hur kunde någon lura ett helt folk, hur kunde de...

Samtidigt som andra världskriget gör mig upprörd och illamående är det intressant att för en gångs skull skriva om en historisk händelse som ligger så nära i tiden, att mina närstående kan berätta om viktiga händelser, t.ex. när danska judar flydde över Öresund till Sverige, de Vita Bussarna, norska motståndsmän som flydde över gränsen. Allt detta har min pappa berättat om, några av händelserna har han själv varit med och upplevt, som soldat i Sverige under andra världskriget.

Okej, nu har jag skrivit av mig lite frustration och ilska, nu känns det bättre, i alla fall ett litet tag, tills jag sätter mig och skriver igen, går igenom mina anteckningar, bläddrar i historieböckerna, slår upp viktiga händelser och läser igen...

Lika mycket som jag har lovat mig att försöka förhålla mig neutral i böckerna har jag även lovat att dessa två böcker ska bli de bästa jag någonsin gjort. Jag vet, jag ställer höga krav på mig. Men jag har lärt mig att om jag siktar mot stjärnorna kanske jag i alla fall når till trädtopparna, eller till och med till månen, om jag har tur!

Ja, det är väl lika bra att sätta igång igen. Om du undrar när du får tillfälle att läsa om andra världskriget och uppröras över det, kan jag berätta att både På liv och död i andra världskrigets skugga och På flykt från andra världskrigets fasa utkommer i augusti 2011. Ska bli spännande att se vad du kommer att tycka om böckerna!

Kramisar från Kim (som nu lugnat ned sig lite, men bara lite)

Läs här om förintelsen

onsdag 26 januari 2011

Bloggutmärkelse

Min blogg har fått en Inspirations Award "Given for blogs that inspire hope, love and joy in daily life!"

Det är Annelie med bloggen Trying to follow my Dreams som har gett mig utmärkelsen, med motiveringen:

Till Kim M. Kimselius för hennes fantastiska tips om skrivande. Hon har en passion för skrivande som är otroligt inspirerande.

Tack så mycket Annelie, jag blev mycket glad för den fina awarden.

Givetvis är det dags att skicka den här awarden vidare till 3 andra bloggare. Vilket alltid är lika svårt eftersom jag tycker så mycket om alla bloggar jag följer. Men ibland måste man välja så här kommer de tre jag har valt:

Eva Linder i Malaysia, för att hon med sina blogginlägg alltid engagerar och bryr sig om sina medmänniskor.

Carina på Pocoloco creativo, för att hon delar med sig av vardagen i ett för mig totalt okänt land och skildrar vardagsmöten med ett intensivt målande språk.

Emma på Livskrafter för att hon varje dag delar med sig av sin positiva livsinställning och kommer med glada uppmuntrande blogginlägg.

Är så glad att få lämna över utmärkelsen Inspiration Award till er.

Det är inte första gången min blogg har fått en bloggutmärkelse, här kan du läsa om de andra tre bloggutmärkelserna:

"I got the attitude blog award"
"Beautiful Blogger award"
Min allra första "Beautiful Blogger award"

Om du läser om de tidigare bloggutmärkelserna, får du veta en hel del om mig som du kanske inte visste innan...

Ha en fin dag!

Kramisar från ett kallt och snörikt Blekinge
Kim

tisdag 25 januari 2011

Hemligheten avslöjas...

Har tidigare nämnt att jag hade en hemlighet som jag skulle avslöja inom kort och nu är det dags att avslöja den.

Det är nämligen så att när jag avslutade Boudicas strid mot romarna kom jag på början till På liv och död i andra världskrigets skugga. Började skriva den direkt.

Men till min förvåning hittade jag ännu en bok om andra världskriget som jag skrivit: På flykt från andra världskrigets fasa. Den boken skrev jag för fem år sedan... Det är bra att kika igenom byrålådorna ibland!

Med andra ord kommer det att komma ut TVÅ böcker om andra världskriget hösten 2011: På liv och död i andra världskrigets skugga och På flykt från andra världskrigets fasa.

Baksidestext till På flykt från andra världskrigets fasa:
Mitt i ett brinnande krig hamnar Theo och Ramona när de förflyttas i tiden till ett ockuperat Frankrike under andra världskriget. Tyskarna sänder många av landets invånare till koncentrationsläger och motståndsrörelsen mot de tyska soldaterna växer sig allt starkare. Theo och Ramona har inget annat val än att själva ge sig in i kampen, med stor risk att till slut förlora sina egna liv.

Nu har ni lite att se fram emot till hösten. Men allra först kommer Kimberlie - Främlingar nu i vår, tredje boken i Kimberlie och Andy-serien som utspelar sig på Nya Zeeland.

Nå, vad tycker du om omslaget till den 16:e boken om Theo och Ramona och vad tyckte du om hemligheten?

Kramisar Kim

måndag 24 januari 2011

Skrivprocess: Steg för steg

Att skriva är otroligt inspirerande och roligt. Att dessutom få sin berättelse utgiven i en riktig bok med hårda pärmar, DET är helt fantastiskt!

När man ger ut sin bok på ett bokförlag behöver man bara tänka på att skriva en bra berättelse. Därefter sköter bokförlaget allt annat för dig.

Om man ger ut sin bok på eget förlag, då ska man sköta HELA biten:
Inspiration, skrivandet, göra boksidor, skicka till tryckeriet, lagra böcker, ta emot beställningar, sälja, packa, skicka, bokföra och hålla sig uppdaterad om allt som händer inom bok-, bokhandels- och tryckeribranschen så att man inte står där med lång näsa när tåget har gått. Innan man ens kommit så långt ska förlaget registreras, man ska skaffa ISBN-nr (födelsenummer) till boken osv.

Låter det jobbigt och krångligt? Det blir inte värre än man gör det.

Det man måste tänka på när man ger ut en bok på eget förlag är att boken inte säljer sig själv. Alltså räcker det inte med att ha skrivit och tryckt boken, man måste kontakta bokhandlarna också och få dem intresserade av boken...

Eftersom jag i hela mitt liv arbetat inom branschen på något sätt tycker jag att allt det här är kul. Jag har arbetat på tidningen Göteborgs-Posten, på reklambyrå och tryckeri, jag har gjort min praktiska yrkesorientering på bibliotek och jag har haft egen reklambyrå och fotosättningsfirma (bland annat gjort färdiga böcker åt Raben & Sjögren och Tidens förlag). Jag har arbetat i hela mitt liv med böcker i någon form.

Älskar att göra hela biten, eftersom jag från att ha fått mina böcker utgivna på ett stort förlag, sedan 2002 ger ut mina böcker på eget förlag.

Steg för steg:
Idé
Samla material
Läsa fakta / Skriva Gula lappar
Kontakta illustratör och ge en skiss på omslag
Skriva boken
Skriva baksidestexten
Fortsätta skriva färdigt boken
Resa på researchresa
Godkänna omslag
Skicka omslag och baksidestext till layoutaren som gör hela bokomslaget
Läsa korrektur
Bryta om boken (göra färdiga boksidor)
Välja ut bilder som ska vara i boken
Göra om fotona så att de passar för tryck
Lägga in fotona i boken
Välja ut ordspråk som ska in sist i boken
Skicka för korrekturläsning
Hämta in offerter på tryckning från olika tryckerier, bestämma vilket tryckeri som ska trycka boken
Kontakta bokhandelskedjorna
Boka annonser för nya boken
Läsa korrektur, ändra felen
Få korrekturen i retur från korrekturläsarna, ändra korrekturfelen
Läsa korrektur, ändra fel
Lämna korrektur till min man och samtidigt läsa korrektur själv
Läsa korrektur på omslaget, noga kontrollera ISBN-numret inne i boken och utanpå omslaget
Ändra korrekturfelen och läsa korrektur på boken igen, ett antal gånger innan jag är helt nöjd.
Skicka den färdiga ombrutna boken till layoutaren som skickar omslag och texten till tryckeriet.
Kontakta Lagerhotellet att ny bok är på ingång.
Gå omkring i spänd förväntan
Samtal från lagerhotellet om att boken kommit, slänga mig i bilen och åka till Lagerhotellet för att hämta hem böcker
Gå igenom alla förbeställningar
Fakturera, skriva följesedlar
Packa
Skicka böckerna
Kontakta enskilda bokhandlare och berätta att boken kommit, boka signeringar
Ge intervjuer i radio/tidning/tv.
Föreläsa
Medverka på mässor för att visa upp boken
Besvara beundrarbrev/mail
Blogga och berätta att en ny bok kommit ut

Allt det här arbetet är för en enda bok. Kanske har jag glömt något jobbsteg, för det är en hel del som ska göras. Dessutom har jag många bollar i luften samtidigt, genom att jag i stort sett alltid skriver på flera böcker samtidigt.

Låter det jobbigt? Det är det! Men det är också OTROLIGT ROLIGT! Älskar att se helheten och få arbeta med allt inom bokproduktionen. För då är det verkligen MIN bok, från början till slut.

Dags att gå och arbeta lite igen! Korrektur har gått iväg på Kimberlie - Främlingar. Nu är det På liv och död i andra världskrigets skugga som gäller någon dag, sedan ska jag läsa korrektur på Kimberlieboken och vänta på korrekturläsarnas kommentarer och så rullar det på...

Hoppas att du som läsare uppskattar allt arbete jag lägger ned på mina böcker och förresten... Det viktigaste är att jag blir nöjd och kan ställa ännu en bok i min egna bokhylla! I det ögonblicket känns allt arbete inte så betungande.

Kramisar Kim

söndag 23 januari 2011

Kimselius Skrivarlya

Av författaren Monika Hägg fick jag en utmaning: Att visa var jag sitter och skriver mina böcker.

På första bilden ser du min riktiga arbetsplats. Här jobbar jag de flesta av dygnets timmar när jag skriver. Här finns allt researchmaterial, alla mina böcker som har kommit ut, i alla upplagor och på alla språk. Här finns även alla maskotar och presenter som jag har fått av mina fans, allt för att få så mycket inspiration som möjligt i min vardag. Givetvis dricker jag ur en Theo/Pompeji-mugg (till vänster i bilden).

Dessutom har jag, som de flesta andra av mina författarkollegor, ännu en skrivarhörna. Denna gång i vardagsrummet. Här har jag min bärbara dator med internet. Här skriver jag till dig just nu, med utsikt över altanen. Vid denna dator sitter jag och skriver när inspirationen kommer på natten, tidigt på morgonen eller sent på kvällen. Ett USB-minne fraktar omkring mina böcker för att de alltid ska vara lätt åtkomliga för mig.

Här kan du följa med på en tur genom hela mitt hus och min trädgård tillsammans med Roxana och mina hundar.

Du kan även se en video från min skrivarlya: "Kika in hemma hos mig och möt mitt fans Roxana Kaboli"

Jag skickar vidare uppmaning till några andra av mina bloggvänner/författarkollegor och hoppas att de är villiga att visa sina skrivarlyor för mig/dig: Peter Fowelin, Anna-Klara Mehlich, Jonna Berggren, Författarvisionären Ebba och Ingrid Franz.

Vad tyckte du? Kände du hur inspirationen flödar i min skrivarlya?

Kramisar Kim