Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 19 februari 2011

Det kom ett paket, del 2

Som jag berättade för drygt en vecka sedan fick jag en liten överraskning i brevlådan en dag. Det kom ett paket från Sicilien och min bloggvän Helena på Citronodlingen.

Förra gången berättade jag om den underbara tvålen Lava Viso all'Olio d'Olivia, nu är det dags att berätta om den andra av de tre saker som fanns i paketet:

Don Ninos olivolja
Oliverna till oljan växer på Etnas sluttning och plockas för hand. De pressas i en liten, familjeägd oljepress. Det känns att oljan är tillverkad av kärlek, för den är så mjuk och ljuvlig i smaken. Älskar att ringla oljan över salladsbladen och tomaterna, och sedan njuta av smakkombinationen av grönsaker/olivolja. Ska bli spännande att höra vad mina middagsgäster säger om Don Ninos olivolja ikväll när de får smaka den för första gången.

Så här skriver Butik Citronodlingen om Don Ninos Olivolja:

Don Ninos oliver växer vid Etnas fot. Oljan får en mycket god och aromrik smak tack vare att oliverna plockas och tvättas för hand. (Håller helt och hållet med dem.)

Oljan kommer från första pressningen (jungfruolja) och är till 100% fri från olika tillsatser som aromhöjare och färgämnen. (Det känns, för jag känner mig extra nyttig när jag äter Don Ninos olivolja! Lite konstigt kanske, men så är det.)

Matbloggen Recept o Maten har testat Don Ninos olivolja och skriver så här:
"Olivoljan Don Ninos är inte alls tung och mäktig som jag är van vid. Jag testar alltid olivolja med ett ljust bröd och okryddat flingsalt för att inte störa smaklökarna. Nu har jag äntligen fått smaka på den ljuvligaste olivoljan!"
 
Här kan du se hur olivolja blir till.

Här kan du följa olivskörden hos Don Nino

Visst är det trevligt att få sådana här underbara presenter på posten, något som förhöjer livet och får smaklökarna att gå i taket av glädje.

Nu har jag bara en present kvar att berätta om, men det får du läsa om en annan dag. Oj, vad jag längtar efter min sallad med Don Ninos olivolja nu! Kanske får det bli en tidig lunch idag!

Om du finns på Facebook har du möjlighet att vinna den här underbara olivoljan. Klicka in här och läs vad du ska göra. Lycka till!

Kramisar Kim


Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst.

fredag 18 februari 2011

Ofrivilligt vinterbad

Lunchpromenaden med hundarna blev inte riktigt som planerad. En isande kall vind blåste, -4 grader, och betydligt kallare i och med vinden. Till min glädje upptäckte jag att det hade smält undan en del i skogen, så jag kravlade mig över snövallen och ut i skogen, där skaren nu äntligen bar oss. Hundarna blev saliga av lycka! De for iväg, hela tiden inom synhåll och så fort jag ropade var de lika snabbt tillbaka. De springer aldrig långt ifrån mig utan håller sig alltid nära.

En bit in i skogen ligger en liten glänta, utefter den sträcker sig ett långt och DJUPT uppgrävt dike. På sommaren är det hundarnas swimmingpool där de kan simma, så du förstår att det är djupt med höga, branta kanter. Hundarna får inte lov att gå ned där, förutom där det är lätt att ta sig upp.

Snön var hårt packad i gläntan och hundarna sprang som vinthundar fram och tillbaka och rätt som det var satte Pluto, min stora hanhund, sikte på djupa diket, (på en av de förbjudna platserna eftersom sidorna är så branta). Det gick så fort att jag inte ens hann ropa "hit" förrän han försvann genom isen. Till min glädje lyckades han kravla sig upp innan jag hunnit fram för att rädda honom. Direkt jag kom fram försökte han torka sig mot mina ben, eftersom han var genomvåt.

Nu blev det full fart hemåt. Jag var rädd att Pluto skulle få lunginflammation, men hade ändå tanken på att vattnet kanske trots allt inte hade gått igenom hans tjocka päls, som just nu mest liknar en tovad yllemössa. Gissa att jag var glad för att jag har bestämt mig att inte borsta honom förrän den värsta kylan är över.

Pluto är den hund som älskar att bli fönad, inte för att han har blivit det någon gång, men för att jag har tränat alla hundarna att bli fönade. När de står still under tiden som jag blåser lite på dem, då får de godis. Pluto älskar godis!

Idag tyckte Pluto till slut att det tog väldigt lång tid innan det blev något godis, tidigare har det ju räckt med bara några sekunder. Ändå stod han still tills jag var klar.

Nu har Pluto rullat ihop sig i Tickies lilla säng. Det är precis att han kommer in i fleecebädden med fleecesidor. Varmt och gott och tryggt. För det var nog en liten chockupplevelse för Pluto att hamna i det iskalla vattnet. Tack och lov att det gick bra!

När jag precis upptäckt Plutos bravad på promenaden kom Tola mycket stolt och gav mig överkäken på en älg. Jag tänkte på Bones, kriminalserien på tv, för det var inget annat än ben och tänder kvar av älgen. Vilket jag var tacksam för, annars hade jag haft en hund till att ta hand om. För det finns väl inget smaskigare än att rulla sig i ett riktigt ruttet mysigt lik... om man är hund.

Ska bli riktigt skönt och lugnt att återgå till jobbet igen efter en sådan här dramatisk lunchpromenad, som idag blev i kortaste laget.

Tickie... Ja hon undvek noga att få närkontakt med den stora Bernerhanen, däremot var hon mycket nyfiken på älgbenet, men jag hade markerat det som "mitt" och därför gick ingen av hundarna fram till det igen.

Nu är det bara att sätta igång igen och läsa och skriva om människor som begravs levande, skjuts, gasas, sprängs i bitar, ja mördas i största allmänhet under andra världskriget. Då känns lunchens upplevelse väldigt betydelselös, trots att det i just den stunden var en nog så skrämmande upplevelse.

Som du säkert förstår kommer vi att vänta med att gå den här promenaden tills isen och snön är borta. Vill inte ha en repris av dagens dramatiska händelse.

Kramisar Kim
(På sommarbilden ser du från vänster, Tola, Namie (som tyvärr inte finns med oss längre), vinterbadaren Pluto och lilla Tickie.)

 



Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst.

torsdag 17 februari 2011

Skrivprocess: Skicka in ditt manus till bokförlag

Det är många som drömmer om att bli författare, många som skriver böcker och många som skriver till mig och undrar vad de ska göra med sin berättelse när den är klar. Det finns många olika sätt att gå vidare, idag ska vi tala om att skicka in ditt manus till ett bokförlag.

Innan du skriver ut din berättelse och stoppar den i kuvert till förlaget, är det bra om du har skrivit ut en papperskopia till dig själv och läst igenom den noga, gärna flera gånger. Om du har gjort ändringar är det bra att göra dem i datorn och sedan skriva ut en ny papperskopia som du läser igenom. När du har gjort så flera gånger, och kanske även fått hjälp av någon annan att läsa din berättelse, då skriver du ut den slutliga berättelsen, en kopia till dig och en kopia till bokförlaget.

Förlagen har i stort sett samma önskemål och jag har här nedanför skrivit ned vad varje förlag önskar, samt deras adresser, så att det ska bli lätt för dig att skicka in din berättelse. Det finns många, många fler förlag än dessa som jag har valt ut: Alfabeta Bokförlag, B. Wahlströms, Nordstedt, Brombergs förlag, Bonniers, Raben & Sjögren, Kabusa Böcker, Ica Bokförlag. (Länk till fler förlag längre ned i det här inlägget)

Alfabeta Bokförlag:
Har du skrivit ett manuskript? Om det är riktigt bra ska du skicka det till oss. Vi tar emot manus på papper. Tänk på att skicka en kopia, inte ditt original. Det tar upp till tre månader innan du får besked från oss. Ange namn, postadress, telefonnummer samt gärna mejladress i följebrevet. Vi returnerar inga insända manus.
Skicka det till:
Alfabeta Bokförlag
Redaktionen
Box 4284
102 66 STOCKHOLM
  
B. Wahlströms:
B. Wahlströms ger ut barn- och ungdomslitteratur inom alla genrer och vår ambition är att inspirera barn i alla åldrar att upptäcka glädjen med att läsa. Vi tar gärna emot manus och är intresserade av allt från pekböcker till böcker som vänder sig till unga vuxna.
 
Så här skickar du in manus till oss:
Skicka en utskrift med vanlig post. Det underlättar för oss om manuset är sidnumrerat och om du skriver ut det med 1½ radavstånd, gärna med en teckenstorlek på 12 punkter. Vi kan tyvärr inte ta emot manus per e-post eller på cd. Kom ihåg dina kontaktuppgifter och skriv gärna några rader om dig själv. Vi har ingen möjlighet att bekräftar mottagandet av ditt manus, men vi försöker ge dig ett skriftligt svar inom tre månader. På grund av mängden mottagna manus kan vi inte garantera ett personligt utlåtande. Observera att inskickat material inte returneras. Om du vill ha ditt manus i retur, bifoga frankerat returkuvert. Skicka inte in originalmanuskript eller originalillustrationer. Förlaget ansvarar inte för ej beställt material.

Skicka ditt manus till:
Barn- och ungdomslitteratur:
Forma Books
B Wahlströms Bokförlag
Manusavdelningen
205 75 Malmö
eller
Forma Books
B. Wahlströms Bokförlag
Manusavdelningen
Box 6630
113 84 Stockholm

Brombergs förlag:

Förlaget tar endast emot manus i digital form. Klicka här!

Brombergs Bokförlag ger främst ut skönlitteraur och fackböcker.
Vi ger inte ut deckare, fantasy eller barnböcker.
När du skickat ditt manus till oss får du ett bekräftelsemejl på att det kommit fram. Sedan tar det ca två-tre månader innan vi återkommer med ett besked. Vi har tyvärr ingen möjlighet att kommentera de manus vi avböjer för utgivning.

Vi tar endast emot manus via e-post i Wordformat eller PDF, detta för att effektivisera hanteringen och spara på miljön. Bifoga även ett följebrev där du kort beskriver vem du är och vad din bok handlar om.
Har du ytterligare frågor? Sänd dem till info@brombergs.se

Skicka in manus

Adress till förlaget:
Brombergs Bokförlag
Manus
Box 12886
112 98 Stockholm
 

Natur & Kultur

Söker du förlag till din bok? Skicka in ditt manuskript eller ta kontakt med oss för en diskussion.

Vilket område gäller för dig?
Barn- och ungdomslitteratur Högskolelitteratur
Illustrerad fakta

Läromedel
(förskola, grundskola, gym och komvux)
Sakprosa

Skönlitteratur

Natur & Kultur
Box 27 323
102 54 Stockholm
Telefon: 08-453 86 00
Fax: 08-453 87 90
Org.nr: 802000-3813
info@nok.se
Besöksadress:
Karlavägen 31
114 31 Stockholm



Nordstedt förlag:
Har du skrivit en roman, diktsamling eller faktabok? Då är du välkommen att skicka ditt manus till oss! (För barn- och ungdomsböcker hänvisar vi till Rabén & Sjögren

Så här skickar du manus till oss

Texten ska vara skriven på skrivmaskin eller dator, men vi vill ha en utskrift och inte en cd-skiva eller diskett. Skicka alltid med vanlig post, vi tar inte emot manus via e-post. 

När det gäller skönlitteratur ser vi helst kompletta manus för att lättare kunna göra en bedömning. Vi tar enbart emot originalmanus skrivna på svenska. Observera att vi inte automatiskt returnerar ditt manus – därför är det viktigt att du aldrig skickar original, varken text eller bilder! Om du vill ha tillbaka ditt material måste du bifoga adresserat och frankerat svarskuvert. Förlaget ansvarar aldrig för obeställda manuskript. 

Se till att skriva ut texten med ordentligt radavstånd (1,5 eller 2) och breda marginaler. Det gör det lättare för oss att läsa och underlättar bedömningen. Undvik också att sätta in ditt manus i pärmar eller stora mappar. 

Vårt mål är att ge besked efter cirka två månader (under semestertider kan handläggningstiden vara längre). Tyvärr kan vi inte bekräfta att vi mottagit ditt manus. När redaktionen har tagit ställning till din text får du ett skriftligt svar. Dessvärre gör mängden av insänt material att vi bara undantagsvis kan ge utförliga kommentarer till icke antagna manuskript. Skicka alltid kontaktuppgifter (adress eller e-postadress) – och gärna också ett följebrev med några upplysningar om dig själv.

Skicka ditt manus till:

Skönlitteratur (romaner, noveller, lyrik)
Norstedts Förlag
Manus Skönlitteratur
Box 2052
103 12 Stockholm

Facklitteratur (Sakprosa, självbiografier, kokböcker, trädgårdsböcker m.m.)
Norstedts Förlag
Manus Facklitteratur
Box 2052
103 12 Stockholm


Bonniers förlag:
Vår utgivning består av skönlitteratur (prosa och lyrik) samt facklitteratur (memoarer, biografier, essäer, reportageböcker m.m.).  Vi ger inte ut barn- och ungdomsböcker och sedan 2009 inte heller illustrerad facklitteratur.

Alla manuskript som skickas till förlaget läses, men den stora mängden av manus gör att vi bara undantagsvis kan ge personliga kommentarer. Om du är intresserad av ett utlåtande föreslår vi att du vänder dig till t ex Författarcentrum. De har lektörer som mot en avgift läser och bedömer din text. Så här går du tillväga:

• Vi tar helst emot kompletta manus för att lättare bedöma helheten.

• Manuset ska vara utskrivet på papper – vi tar alltså inte emot disketter eller manus per e-post. Använd gärna teckenstorlek 12 punkter och 1 ½ radavstånd.

• För att underlätta hanteringen bör du inte sätta in manuset i pärmar eller skrymmande mappar.

• Bifoga följebrev och en kort sammanfattning av manuset. Var noga med att uppge e-post, namn och adress.

• OBS! Från och med januari 2010 returnerar vi endast manus med bifogat kuvert och svarsporto. Övriga manus makuleras, skicka därför alltid en kopia, aldrig original!

Vi skickar inte bekräftelser på mottagna manus. Vi strävar efter att inom tre månader ge besked om boken antagits för utgivning eller inte, men ibland tar det längre tid. Albert Bonniers Förlag ansvarar inte för problem som kan uppstå i postgången.
Ditt manus skickar du till följande personer:
Skönlitteratur
Albert Bonniers Förlag
Anneli Eriksson
Box 3159
103 63 Stockholm

Facklitteratur
Albert Bonniers Förlag
Johanna Haegerström
Box 3159
103 63 Stockholm

 
Rabén & Sjögren:

Så här skickar du manuskript till oss

Manuskriptet ska helst vara skrivet på dator, men vi vill ha en utskrift och inte en cd-skiva eller liknande. Skicka alltid med vanlig post.
Observera att vi inte skickar tillbaka utskriften – därför är det viktigt att du inte skickar original, varken text eller bilder! Anledningen till detta är att vi inte klarar av att hantera den mycket krävande posthanteringen. Av detta skäl kan vi inte heller göra utskrifter av manuskript som skickats med e-post.Förlaget ansvarar aldrig för obeställda manuskript.
Se till att skriva ut manuskriptet med ordentligt radavstånd (1,5 eller 2) och breda marginaler. Det gör det lättare för oss att läsa och underlättar bedömningen.
Skicka alltid kontaktuppgifter – och gärna också ett följebrev med några upplysningar om dig själv.
Skicka ditt manus till:
Rabén & Sjögren
Manus
Box 2052
103 12 Stockholm
Kabusa Böcker:
Kabusa Böckers utgivning består av skönlitteratur, presentböcker, facklitteratur samt barn- och ungdomsböcker.

Under våren 2011 tar vi emot manus inom följande genrer och perioder:

Februari 2011: Skönlitteratur för vuxna – inkl. lyrik och biografier
Mars 2011: Skönlitteratur för barn och ungdom
April 2011: Fack- & presentböcker

* Skicka in ditt manus i sin helhet. Tillsammans med manuset vill vi gärna ha ett följebrev med en sammanfattning av manuset samt en kort presentation av författaren.
* Vi tar endast emot manus utskrivna på papper. Vi tar inte emot manus i elektroniskt format t.ex. via mail. Undvik att använda pärmar för att binda samman ditt manus.
* Skicka endast kopior, aldrig original.
* Skicka INTE ditt manus som rekommenderat brev.
* OBS! Vi skickar inte tillbaka manus eller annat material.

Välkommen att skicka in manus under de angivna perioderna till:

Kabusa Böcker
Heurlins Plats 1, 3 tr
413 01 Göteborg

Vid eventuella frågor kontakta redaktionen på 031 - 85 95 80 eller red@kabusabocker.s

Om du har manus inom Fantasy/SF/Skräck är du under hela våren välkommen att skicka ditt manus till Styxx Fantasy, Heurlins Plats 1, 3 tr, 413 01 Göteborg.



ICA Bokförlag:
Ica Bokförlag ger ut facklitteratur för vuxna, allt från kokböcker och praktiska handböcker om trädgårdsskötsel till biografier och brännande aktuella debattböcker. Har du en bokidé som passar vår utgivning är du välkommen att skicka manus eller synopsis till oss!

Så här skickar du in manus till oss:
Skicka en utskrift med vanlig post. Det underlättar för oss om manuset är sidnumrerat och om du skriver ut det med 1½ radavstånd, gärna med en teckenstorlek på 12 punkter.
Vi kan tyvärr inte ta emot manus per e-post eller på cd. Kom ihåg dina kontaktuppgifter och skriv gärna några rader om dig själv.
Vi har ingen möjlighet att bekräftar mottagandet av ditt manus, men vi försöker ge dig ett skriftligt svar inom tre månader. På grund av mängden mottagna manus kan vi inte garantera ett personligt utlåtande.
Observera att inskickat material inte returneras. Om du vill ha ditt manus i retur, bifoga frankerat returkuvert. Skicka inte in originalmanuskript eller originalillustrationer.
Förlaget ansvarar inte för ej beställt material.
Skicka ditt manus till:
Forma Books
Ica Bokförlag
Manusavdelningen
721 85 Västerås
eller
Forma Books
Ica Bokförlag
Manusavdelningen
205 75 Malmö
Här hittar du ännu fler bokförlag
Ja, nu är det bara för dig att fatta mod och besluta dig för att skicka iväg din berättelse. Ha tålamod! En del bokförlag får många manus och det kan ta lång tid innan du får svar på om de är intresserade av din berättelse. Först efter två år fick jag besked om att förlaget ville ha mitt manus, men det gjorde ingenting, för sedan satsade de stort på boken (Tillbaka till Pompeji), vilket gjorde att den sålde i 11.000 ex första veckan. Något som var väldigt mycket 1997, när jag debuterade.

Lycka till! Hör gärna av dig när du får din bok antagen!

Kramisar Kim

Här kan du läsa tidigare blogginlägg om skrivprocesssen


Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst.

onsdag 16 februari 2011

Vindlande stigar till ordens källa

I natt har jag vandrat på barndomens stigar. På de välkända, i drömmen  igenväxta vägarna, har jag trängt mig fram som genom en djungel. Växtligheten har nått mig strax över huvudet, ändå har jag utefter ena sidan av vägen skymtat de oklanderligt avlånga välskötta villaträdgårdarna, med husen långt där borta i andra ändan. De långa grusade gångarna, med sina rosenrabatter på båda sidor, som leder upp till vitkalkade mindre villor. Fruktträden dignande av frukt på de båda gräshalvor som delas av grusgången. Längre bort stentrappor som leder upp till husen. De röda tegeltaken lyser starka i solens sken.

I drömmen gick jag till slutet av vägen, till grisfarmen, där jag lekt som barn. Den låga, vita stenlängan ligger vid foten av berget och där uppe skymtar jag vår koja mellan träden. Jag går in i stenbyggnaden, pussar på griskultingarna, smeker dem och klappar suggan.

På baksidan av grisfarmen ligger en stor mjuk sandgrop, dit för mina fötter mig. Här har jag många gånger legat lutad mot de ännu solvarma sidorna av sandgropen och berättat sagor för mina vänner. Här har jag funnit orden, här är källan till mitt författarskap...

...I en sandgrop bakom en grisfarm, på Hisingen utanför Göteborg...

...Här har jag skrämt både mig själv och mina vänner med spökhistorier innan vi i skymningen sprang för livet tillbaka till våra hem. Bort från rädslan i mörkret, mot ljuset och tryggheten. Bort från källan till mitt författarskap. Ordkällan som jag sedan den tiden alltid bär inom mig.

För många, många, många år sedan skrev jag en bok om den här platsen. Nu känner jag att det snart är dags för den boken att få se dagens ljus, precis som alla mina ord redan har fått göra.

Har du någon källa, där du har sett dina ord födas?

Kramisar Kim 

tisdag 15 februari 2011

Boktips: Flickan från ovan

I helgen såg jag en mycket bra film: Flickan från ovan. För många år sedan läste jag boken och blev mycket fascinerad av den, för den var så annorlunda, välskriven och spännande.

Eftersom boken är mycket annorlunda trodde jag inte att de kunde göra en bra film av boken, men de hade faktiskt lyckas. Samtidigt tror jag att man måste läsa boken för att förstå filmen, för min man tyckte inte alls att filmen var bra.

Här hittar du länk där du kan se trailer från filmen och läsa lite om den.

Tycker inte alls om det nya bokomslaget, för det överensstämmer inte med bokens värme. Då är filmbilden mycket bättre.
Beskrivning: Susie Salmon är fjorton år gammal och upplever just sin första förälskelse då hon blir våldtagen och mördad av en granne. Från sin utkiksplats i himlen kämpar hon med att acceptera sin död, medan hon fortfarande klänger sig fast vid det hon förlorat, de levandes värld. Under många år följer hon sin familj i dess sorgearbete, liksom mördarens förehavanden och polisens arbete med hennes fall. Tills den dag hennes önskningar ser ut att gå i uppfyllelse.
Trots att bokens tema är så grymt är Susies berättelse ljus och med en kärleksfull och humoristisk ton. Alice Sebold visar oss i denna underbara roman hur en tragedi kan slå sönder en familj, men också hur den kan sammanföra den igen.

Hör gärna av dig och berätta vad du tycker om boken/filmen när du har läst/sett Flickan från ovan.


Kramisar Kim

måndag 14 februari 2011

Alla hjärtans Dag

Idag är det många som firar Alla Hjärtans Dag. Man ger varandra presenter, skriver små kort, köper Alla hjärtans dags bakelser och mumsar dem tillsammans med den man älskar. Men många funderar inte över varför vi firar Alla Hjärtans Dag...

Dagen firas på Valentindagen den 14 februari. Även om den moderna utformning av Alla hjärtans dag som vi har i dagens Sverige, kommer ifrån amerikanska seder, så är det faktiskt en vårfest med rötter i antikens traditioner. På många håll var syftet att denna dag para ihop ungdomar inför vårens och sommarens lekar och danser. Man sa även att det var vid Valentin som fåglarna valde sin partner.

Då kan vi ju fråga oss vem Valentin var? Det har funnits flera Valentin som traditionen kan ha kommit från, men den mest kända berättelsen handlar om Valentin som levde för drygt sjuttonhundra år sedan. Valentin som var kristen, fängslades och dog martyrdöden i Rom den 14 februari cirka år 269. Hans enda brott var att han hade vigt älskande par, vilket var ett brott mot kejsare Claudius vilja, eftersom kejsaren ville ha ogifta krigare i sin armé.

När Valentin satt fängslad träffade han fångvaktarens dotter som kom med mat och meddelanden. När det var dags för Valentin att avrättas skrev han ett avskedsbrev till flickan och undertecknade brevet med "din Valentin". Det sägs att detta var början på traditionen att skicka varandra Valentinkort den 14 februari, eftersom Valentins avskedsbrev räknades som det första Valentinkortet.

Under medeltiden utvecklades en speciell Valentinpoesi, vilket var rimmande kärleksbrev som ynglingarna uppvaktade sina unga damer med. Charles d'Orléans var en av de tidigast kända diktarna av Valentinverser.

Under 1800-talet blev det populärt med tryckta och ofta rikt utsirade Valentinkort. De skulle gärna vara smyckade med sidenbandsrosetter, sammet och spetsar.

Det sägs att Valentin brukade plocka blommor i trädgården och skänka till unga älskande par. Vilket påstås ha gett upphov till dagens sed att ge varandra blommor på Alla hjärtans dag.

I Storbritannien firas Valentindagen sedan medeltiden. Genom lottning eller slumpen bildades låtsaspar. Man sa att man blev den andras Valentin under det året. Med det menades att pojken skulle uppvakta flickan ridderligt, med att ge henne presenter och hon skulle vara hans "dam".

Här i Sverige utsåg den engelske ambassadören drottning Kristina till sin "Valentin" år 1654.

Allra första gången ett varuhus här i Sverige skyltade med Alla hjärtans dag var 1956, men då var det inte många som brydde sig om att köpa några presenter eller blommor.

Det var först under 1960-talet som affärslivet började lansera 14 februari som Alla hjärtans dag här i Sverige. Vilket nu är det namn som används om Valentindagen. Nu för tiden säljs det miljoner rosor bara i Sverige på Valentindagen. Helst ska det vara mörkröda rosor. Men det går även att ge bort mörkröda tulpaner och mörkröda nejlikor, eftersom efterfrågan på de mörkröda rosorna är så stor denna dag att blommorna inte räcker till.

Alla hjärtans dag har fått stor spridning i skolorna, först bland storstädernas gymnasieskolor under 1990-talet, men numera firas Alla hjärtans dag över hela landet. Den vanligaste seden är att ungdomar ger varandra blommor, med eller utan kort.

Flickorna i Japan ger något som de kallar "Tycka-om-choklad" eller "Pliktchoklad" till sådana de tycker om. Därefter förväntas de få något tillbaka av pojkarna den 14 mars på deras "White Day".

Sedan 1987 firas Alla hjärtans dag i Finland och kallas då ibland även för Vändagen. Denna dag uppmuntras människor i Finland att delta i frivilligt vänarbete, av bland annat Finlands Röda Kors.

Licitarhjärtan är något som de kroatiska pojkarna ger till de personer de tycker om.

Ja, nu vet du lite mer om Alla hjärtans Dag/Valentindagen.

Ha en fin Alla hjärtans dag!!!

Kramisar Kim

söndag 13 februari 2011

Pompeji i ruiner

Om du läst rubriken "Pompeji i ruiner" på dagens inlägg kanske du har tänkt: Jamen, det är väl inte så konstigt, det är ju en ruinstad.

Visst, det är det, men samtidigt är det en stad som har funnits i nästan tvåtusen år, som grävts fram ur askan efter ett vulkanutbrott, som klarat sig från ännu ett vulkanutbrott, från andra världskrigets bombning och tvåtusen besökare i timmen, tills nu...

För nu håller ruinstaden på att "falla i ruiner". De förut bevarade byggnaderna börjar rasa samman på grund av dåligt skött underhåll, och kanske även på grund av att det inte finns någon kunnig inom den italienska regeringen som vet hur stadens unika byggnader ska bevaras. Det har gjorts stödarbeten lite här och där, vilket har påverkats regnvattnets vägar, som därefter underminerar tidigare stabila byggnader.

Nu senast är det Schola Armaturarum "Gladiatorernas hus" som har rasat ihop fullständigt och bara ligger där som en hög stenar.

Staden Pompeji grundades redan på 600-talet f.Kr. på den Italienska halvön. Den 24 augusti år 79 e.Kr. förstördes hela staden av ett utbrott från Vesuvius. Det sägs att under 24-25 augusti spydde vulkanen ut tre kubikkilometer pimpsten och aska. Dessutom täcktes Pompeji av giftiga gaser från vulkanen. Hela staden begravdes under ett tjockt lager av aska och pimpsten och försvann.

Staden upptäcktes åter 1594 då en kanal skulle anläggas för floden Sarnos väg ut till havet. Men utgrävningarna av själva staden tog dock inte fart förrän 1748.

Om det inte hade varit för att vulkanutbrottet begravde Pompeji och Herculaneum, hade vi inte fått den unika gåvan att kunna "resa tillbaka i tiden". För det är precis så det känns när man stiger in genom portarna till de båda antika städerna.

Endast 44 hektar av totalt 66 är utgrävda av Pompeji och jag önskar att jag någon gång kunde få vara med vid en utgrävning och hitta något unikt, något spännande, ett spår efter Theo och Ramona. Ja, jag vet det låter dumt, för de har ju bara funnits i min fantasi, men ändå...

Pompeji står sedan 1997 på Unescos världsarvslista.

Det gör ont i mig, när jag tänker på att våra barnbarn kanske aldrig får den unika möjligheten att se hur människor bodde år 79 e.Kr. Det kanske inte finns någonting kvar av staden när de är tillräckligt gamla för att resa dit.

Någonting måste göras för att bevara Pompeji, och det måste göras NU!

Här kan du läsa inlägget Pompeji i mitt hjärta, med många foton från staden.

Här kan du läsa inlägget Pompeji, Herculaneum, Vesuvius, med ytterligare foton och information.

Under den här länken kan du se en film över Vesuvius utbrott som förstörde Pompeji och Herculaneum.

Följ med mig till toppen av vulkanen Vesuvius i det här inlägget, som även tar dig med till Sorrento i Italien.

Vill du lära dig mer om Pompeji och Herculaneum på ett lätt sätt är böckerna Theos Pompeji och Tillbaka till Pompeji ett bra alternativ. De är späckade med fakta, har en gedigen faktadel och är så spännande att du inte kan sluta läsa (det är i alla fall vad tidigare läsare har sagt!).

Har du tänkt att "någon gång i ditt liv" resa till ruinstaden Pompeji, kanske det är dags att du gör det nu, innan staden verkligen läggs i ruiner...

Kramisar Kim