Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 1 december 2012

Sista chansen att vinna en signerad bok av Kim M Kimselius i December månadstävling

Passa på att tävla i årets sista månadstävling. Du kan vinna en signerad bok av mig, Kim M. Kimselius. Anledningen är att mitt förlag, Roslagstext, i år firar tio framgångsrika år. Det har jag firat med att varje månad skänka en bok. Samtidigt firar jag att jag i år kommit ut med min TJUGONDE bok: Mayafolkets Hemlighet.

Dessutom har jag kommit ut med en Skrivbok - Att skriva med glädje, en Tonårsbok - Den där dagen och en Novellsamling - Mysrys. Med andra ord blir det totalt TJUGOTRE utgivna böcker! Det tycker jag är värt att firas!

Det enda du behöver göra för att ha chans att vinna, är att skriva en recension/berätta vad du tycker om någon av mina böcker. Den sista december meddelas vem som vunnit månadens bok.

Här ser du maj månads vinnare.
Här ser du juni månads vinnare.
Här ser du juli månads vinnare.
Här ser du augusti månads vinnare.
Här ser du september månads vinnare.
Här ser du oktober månads vinnare.
r ser du november månads vinnare.

Tävlingen pågår fram till 31 december då årets sista vinnare meddelas. Recensionen måste ha kommit till oss FÖRE den sista december. Vi drar vinnaren endast från de recensioner som är inskickade den månad utlottningen gäller.

Du väljer om du vill lägga ut recensionen här i kommentarer på bloggen, skicka den i ett brev, eller maila. Märk ditt bidrag med "Recension tävling". Skriv namn, adress och eventuellt mailadress om du snabbt vill få reda på om du har vunnit.

Skicka ditt bidrag till:
Roslagstext
Trullebo, Kolshult 28
370 17 Eringsboda
Mejla Roslagstext förlag genom att klicka på denna länk.
 
Du får fritt välja vilken bok du vill ha, även av årets fyra nya böcker: Mayafolkets hemlighet Att skriva med glädje,  Den där dagen och Mysrys.

NÅGON AV NEDANSTÅENDE 23 BÖCKER KAN DU RECENSERA OCH VÄLJA
Den fristående historiska äventyrsserien om Theo och Ramona har läsare från 7 år upp till 98 år. Här får du Spänning för stunden och Lärdom för livet.
Du kan även välja en bok ur Kimberlieserien som utspelar sig på Nya Zeeland.
Eller någon av 2012 års nya böcker: Mayafolkets Hemlighet, Att skriva med glädje, Den där dagen eller Mysrys - novellsamling. Läs mer om samtliga böcker på www.kimselius.se.


Här hittar du fristående böcker, alla nya för 2012:




Att skriva med glädje, en Skrivbok.

Med en dunderdebut: 11.000 sålda böcker på en vecka, 23 böcker utgivna och 15 år som författare, vet Kim M. Kimselius hur man skriver en bok. Här delar hon generöst med sig av sina kunskaper i en glädjefylld bok där hon berättar om allt, från första början till färdig bok.

Läs mer här.








Den där dagen, en tonårsbok.

Angelica är med om en fruktansvärd upplevelse, som för all framtid förändrar hennes liv. Hon bryter kontakten med alla hon känner och går in i sig själv. Till slut står hon inte ut längre och fattar ett beslut: Hon ska berätta! Hon ska hämnas, på sitt alldeles egna sätt. Angelica sätter sig ned och börjar skriva...

Läs mer här.






Mysrys - Novellsamling. 30 års samlade noveller. Här möter du både glädje, sorg och död.

Många läsare har fascinerats av Kim M Kimselius historiska äventyrsböcker. I denna novellsamling kommer du Kim närmare än du har gjort i någon annan av hennes böcker. "Känner du mig?" börjar Kim med att fråga. Efter att ha läst denna novellsamling lovar jag dig att du har lärt känna författaren och hennes flödande berättarglädje!

Läs mer här.




 
Tillbaka till Pompeji är min debutbok, som kom ut julen 1997. Den sålde i 11.000 exemplar första veckan.

Detta är första boken i den fristående historiska äventyrsserien om Theo och Ramona som reser i tiden och upplever många spännande äventyr.

Ramona vet att staden kommer att utplånas i ett vulkanutbrott och att alla människor kommer att dö, även hon och Theo om de inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att ske, om hundra år, om tio år eller om tio minuter...

LÄS MER HÄR 

Vill du veta vad som fick mig att skriva Tillbaka till Pompeji och läsa om min debut kan du kika här.







 Jag är ingen häxa är andra boken i serien om Theo och Ramona.

Den här gången reser Theo och Ramona tillbaka i tiden till Häxförföljelsens tid. Plötsligt står de framför ett brinnande bål med en människa fastbunden vid en påle på bålet. Theo och Ramona lyckas rädda flickan.

När Theo, Ramona och flickan springer därifrån börjar den vilda häxjakten. Snart står de själva anklagade för att vara häxor. Därmed väntar samma öde dem, som flickan de tidigare räddat.

LÄS MER HÄR
Vill du veta hur jag skrev Jag är ingen häxa, kan du läsa om det här.

F
Faraos förbannelse är tredje fristående historiska äventyrsboken om Theo och Ramona.

I en gravkammare i Egypten försvinner Ramona plötsligt och hamnar i ett mörkt, kallt och kusligt utrymme.

Theos sökande efter Ramona för honom på en resa genom tiden, längre bort än han någonsin vågat drömma om, till cirka 1323 f.Kr. och farao Tutankhamons rike. En tid av makt, överflödande rikedom och intriger. Där väntar många fler faror än Tutankhamons förbannelse på Theo och Ramona.


Vill du veta vad som fick mig att skriva Faraos förbannelse kan du läsa om det här.


Den gömda Inkastaden  är fjärde boken om Theo och Ramona.

En spännande äventyrsbok som tar dig med till Inkariket när conquistadorerna invaderar landet och dödar inkafolket i jakt på gyllene skatter.

Av Inkahövdingen Inka Manco får Theo och Ramona ett, i deras ögon, omöjligt uppdrag. De inser snart att de har många fiender. Oräkneliga krafter är delaktiga i de händelser som kastar dem mellan hopp och förtvivlan. Ska de någonsin kunna ta sig levande tillbaka till sin egen tid?

LÄS MER HÄR 


Läs hemligheten bakom Den gömda Inkastaden och hur nära den här boken var att få mig att ge upp böckerna om Theo och Ramona.



Vikingaträl är femte fristående historiska äventyrsboken om Theo och Ramona.

Under ett oväder förflyttas Theo och Ramona plötsligt i tiden och blir tillfångatagna av vikingar.

Theo och Ramona inser att den lugna fisketuren har bytts ut till något betydligt farligare. De har förflyttats till 900-talet och vikingatiden. Nu börjar en kamp på liv och död.


LÄS MER HÄR





Svarta Döden är den sjätte boken om Theo och Ramona. En otroligt otäck och fängslande bok som du garanterat inte lägger ifrån dig i första taget.

Det är pestens år 1348 i Florens. Pesten utplånar allt i sin väg och lämnar byar och städer öde. Theo och Ramona förflyttas i tiden och hamnar i den pestsjuka staden. De inser att de måste ta sig därifrån så fort de kan. Deras flykt gör att de till slut står öga mot öga med SVARTA DÖDEN!

LÄS MER HÄR




Snapphanar! är sjunde fristående historiska äventyrsboken om Theo och Ramona. Här får du för första gången möta Ramonas kusin Robert.

I en gammal kista hittar Ramona ett dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden. Hon hamnar hos Snapphanarna. Vid en olycka förlorar hon minnet. Theo och Robert lyckas följa efter Ramona, men hamnar på motståndarsidan. Plötsligt möts de tidigare vännerna  i en strid på liv och död.

LÄS MER HÄR 




Giljotinen är åttonde boken om Theo och Ramona och också en av mina favoritböcker.

År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen...

Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken. 

"Vidunderligt bra! En författare som har mycket att ge dagens läsare." Bokrecensent/Bokhandlare Lars-Olof Wiksten.

LÄS MER  HÄR


Riddarsvärdet är nionde fristående historiska äventyrsboken om Theo och Ramona.

Boken utspelar sig under riddartiden i Normandie.

Med fasansfull insikt inser Theo och Ramona att de inte har kommit tillbaka till sin egen tid. Planer smids om ond, bråd död, som även inkluderar Theo och Ramona...

LÄS MER HÄR




Det glömda kriget 1808-1809 är tionde boken om Theo och Ramona och ännu en av mina favoritböcker.

Den här gången förflyttas Ramona i tiden medan Theo och Robert gör allt de kan för att resa efter henne.

Ramona kämpar för sitt liv i det finska kriget, där kulorna viner runt henne, folk sprängs i bitar och döden ständigt lurar bakom nästa vägkrök. Ska Theo och Robert hinna rädda Ramona innan det är för sent?



Snapphaneresan är 11 boken i serien om Theo och Ramona och en fristående fortsättning på boken Snapphanar!

Theo, Ramona och Robert hittar en skattkarta och färdas i tiden för att hitta Loshultsskatten.

Färden för dem genom hela Snapphaneriket. Många faror möter dem på vägen. Att hitta skatten är inte så lätt som de först trodde.

LÄS MER HÄR 

Kinesiska draken är den tolfte boken om Theo och Ramona. En av mina absoluta favoriter bland mina böcker. Missa inte denna mycket spännande berättelse, som är något utöver det vanliga!

Kejsare Qin Shi Huangdi och kejsare Wu, lät ingen stå i deras väg i strävan efter makt och evigt liv. Theo och Ramona har oturen att fara genom tiden och möta just dessa två skrämmande personer i det historiska Kina.

LÄS MER HÄR


 Theos Pompeji är trettonde fristående boken i serien om Theo och Ramona.

Detta är en bok som utspelar sig före boken Tillbaka till Pompeji.

Här får du följa de dramatiska händelser som formar Theo till den person han är när han möter Ramona. En bok fylld av nervpirrande äventyr i väntan på vulkanutbrottet som förintar Pompeji.


Älskar den här boken! Har varit så roligt att skriva den!

LÄS MER  HÄR

Boudicas strid mot Romarna är fjortonde fristående historiska äventyrsserien om Theo och Ramona. En otroligt spännande bok som tar dig med till druider, kelter, romarna och givetvis till kelternas drottning Boudica.

Den här gången blir tidsresan till Britannien en mardrömsupplevelse som aldrig verkar ta slut.

LÄS MER HÄR







På liv och död i andra världskrigets skugga är femtonde fristående historiska äventyrsboken om Theo och Ramona. En mycket efterlängtad bok.

En judestjärna kastar Theo och Ramona in i andra världskrigets fasor. Till deras förvåning har någon annan rest med dem i tiden. En person som ställer till det rejält för dem i sin okunnighet om tidsresor. De hamnar direkt i allvarliga svårigheter som bara har en enda utväg: Döden!





På flykt från andra världskrigets fasa är sextonde fristående historiska äventyrsboken om Theo och Ramona, även den en mycket efterlängtad bok, eftersom den berör samma tema som den 15:e boken i serien.

Mitt i ett brinnande krig hamnar Theo och Ramona när de förflyttas i tiden till ett ockuperat Frankrike under andra världskriget. Tyskarna sänder många av landets invånare till koncentrationsläger och motståndsrörelsen mot de tyska soldaterna växer sig allt starkare. Theo och Ramona har inget annat val än att själva ge sig in i kampen, med stor risk att till slut förlora sina egna liv.

LÄS MER HÄR







Mayafolkets hemlighet är sjuttonde fristående historiska äventyrsboken om Theo och Ramona.

Mayafolkets flera tusen år gamla kalender slutar den 21 december 2012. Det har fått många att tro att jorden kommer att gå under just denna dag. Hade mayafolket någon annan orsak till att låta kalender upphöra den här dagen, eller är det verkligen jordens undergång?



LÄS MER HÄR.

Utkommen









En helt ny serie som utspelar sig på Nya Zeeland är Kimberlie-serien om Kimberlie och Andy.

Kimberlie - Äventyr på Nya Zeeland, första boken om Kimberlie och Andy.

Här möts Kimberlie och Andy på ett mycket dramatiskt sätt. En bok fylld av äventyr från första till sista sidan.

Plötsligt inser Kimberlie att hon har gett sig in i något riktigt otäckt som hon inte kan ta sig ur.

LÄS MER  HÄR






Kimberlie - Ett nytt liv, andra boken om Kimberlie och Andy.

En bok som fått många att ligga sömnlösa eftersom de inte har kunnat lägga ifrån sig boken.

Något fruktansvärt händer som för alltid förändrar Kimberlies liv. På grund av detta fattar hon ett ödesdigert beslut och drar omedvetet med sig Andy i de händelser som följer.

LÄS MER HÄR 




Kimberlie - Främlingar, tredje boken om Kimberlie och Andy.

Fru Moonwinds hus döljer en hemlighet som är flera hundra år gammal. Kimberlie och Andy bestämmer sig för att lösa husets gåta, men det går inte riktigt som de har tänkt sig. Det kommer mystiska främlingar till staden Dunedin. De verkar finnas överallt där Kimberlie och Andy är. Deras liv vänds plötsligt upp och ned, och ingenting blir sig likt, när de till slut upptäcker vad främlingarna är ute efter.

LÄS MER HÄR



Vill du veta mer om böckerna, läsa recensioner eller läsa Smakprov ur böckerna, bläddra igenom flera kapitel och mycket mer. Då ska du fortsätta vidare till min hemsida www.kimselius.se där hittar du allt du behöver veta om böckerna och lite till. Du kan även titta in på Roslagstext förlags hemsida för fler upplysningar. Du kan även följa arbetet med de nya Theo- och Ramona-böckerna på deras alldeles egna hemsida.

Lycka till!

Kramisar Kim

Det skulle vara roligt om du berättade vad du tycker om det du just har läst. Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se. Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här.  




fredag 30 november 2012

Vinnare av Kim M Kimselius böcker i månadstävlingen November månad har recenserat Att skriva med glädje

Ännu en månad har sprungit ifrån oss i rasande fart och nu är det återigen dags att dra vinnare av Kim M Kimselius böcker i månadstävlingen. Om du ännu inte har deltagit tycker jag det är dags att ta chansen att vinna någon av de nyutgivna böckerna. En ny tävling börjar imorgon. Det kommer att bli den allra sista månadstävlingen! Har du ännu inte tagit chansen att vinna en signerad bok är det dags att passa på nu!

Så här skriver månadsvinnarna om Att skriva med glädje:
Ja, du läste rätt, det står månads-VINNARNA. Det kom in så många recensioner av min skrivbok Att skriva med glädje att jag bestämde mig för att dra två vinnare. Så här skriver den första vinnaren:



Jag köpte den här boken direkt av Kim på bokmässan i Göteborg vilket såklart var alldeles särskilt roligt. Rätt snart började jag i den och när jag väl gjort det läste jag ut den i oerhört rask takt.

Kim M. Kimselius delar med stor generositet med sig av sin erfarenheter, här liksom på sin blogg,  och av den skrivglädje hon själv känner.  

Boken beskriver dels lite ur författarens eget liv där man får ta del av hennes egna erfarenheter både när det gäller att skriva böcker och att vara utgiven på förlag men även om och att sedan själv starta ett eget bokförlag och ge ut sina böcker på så sätt. Personligen intresserade den delen mig mest.  Man får en hel del praktiska tips när det gäller att komma igång med skrivandet, hålla igång det och även att strukturera upp det. Det återkommande temat i boken är att det gäller att disciplinera sig och sitt skrivande om man vill lyckas och bli en bättre författare. Det gäller att ta alla tillfällen i akt att öva upp sig i skrivandet. Tillvägagångssätten är desto fler och författaren visar stor ödmjukhet för att olika sätt passar olika människor samtidigt som man får veta hur hon själv lägger upp sitt arbete 

Boken täcker verkligen det mesta man verkar behöva veta och en del överraskningar bjöd den också på. Jag saknade ingenting och det var en mycket bra balans mellan de olika ämnena; Kims egna erfarenheter, allt som har att göra med själva skrivardelen och så slutligen det praktiska kring försäljning, förlag och annat som man behöver veta. Särskilt mycket tyckte jag om avsnitten om att skriva dikter och sagor. Det kan bero på att jag själv skriver både och … 

Titeln på boken genomsyrar varenda stavelse i densamma. Den här boken andas skrivglädje, hopp och möjligheter! Läs den så får du fortsatt inspiration oavsett var i skrivandet du själv befinner dig!


Den som har skrivit de här fina orden är Helena Milton.

Nästa vinnare skriver så här:

Jag har läst Att skriva med glädje, en härlig bok med massor av bra, inspirerande skrivtips och fina minnen ur Kim's liv.

Boken är skriven direkt ur hjärtat, med mycket värme och glädje - och den var svår att lägga ifrån sig :-)


Kim, jag är så glad att jag har läst den här boken och längtar efter att få läsa dina andra böcker!

 

Det är Dakota Diamond som är den andra vinnaren.

Om ni båda mejlar mig genom att klicka på den här länken och lämna namn, adress samt önskad signerad bok, så skickar jag vinsten snarast. Stort grattis till er båda!

Vill även passa på att tacka alla andra som har skickat in otroligt fina omdömen om många av mina böcker. TACK! Det har varit jättekul att läsa dem alla. Ja, faktiskt så roligt att jag funderar på att ha någon liknande tävling nästa år, vad sägs om det?

Om du inte vann den här ngen har du en sista chans, nästa månadstävling startar imorgon. Men du kan också vara med i jultävlingen och vinna en signerad bok. Lycka till!

Kramisar Kim


Vinn en signerad bok  (Välj fritt bland mina utkomna böcker.)

Det skulle vara roligt om du berättade vad du tycker om det du just har läst. Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här

torsdag 29 november 2012

"En väldigt bra bok för de som skriver" Tanja Dianovas Bokblogg om Kim M Kimselius bok Att skriva med glädje

Det är så många som har skrivit och berättat vad de tycker om min bok Att skriva med glädje och alla har de bara positiva saker att säga om boken. Det känns bra. Ja mer än bra, det känns helt fantastiskt roligt!

Nu är det Tanja Dianovas Bokblogg som har recenserat min, Kim M Kimselius bok Att skriva med glädje.

Här är recensionen:
Författaren Kim M. Kimselius är välkänd för sina fristående äventyrsböcker uppbyggda runt riktiga historiska händelser. I boken “Att skriva med glädje” berättar Kim mycket ärligt och öppet om sina erfarenheter som författare och ger massor med teoretiska och praktiska tips kring skrivprocessen. Till exempel hur man inreder en skrivarlya för att trivas i och om manusutskick till förlag, vad man gör i väntan på inspiration och hur man går tillväga med skrivandet. Mycket i Kims bok handlar om arbete med texter och språk.
En väldigt bra bok för dem som skriver som hobby, har författardrömmar eller redan är författare.
Kim M. Kimselius hemsida här.
Boken finns att köpa här och här.

Jag njuter av alla fina ord om mina böcker och fortsätter skriva för att du, kära läsare, ska få en ny "Kimselius-bok" inom snar framtid!

Kramisar Kim



Vinn en signerad bok  (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om Att skriva med glädje.

Det skulle vara roligt om du berättade vad du tycker om det du just har läst. Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här

onsdag 28 november 2012

Härlig dag på Snapphaneskolan, kärt återseende

När min bok Snapphanar kom ut, besökte jag för första gången Snapphaneskolan i Knislinge. Nu var det tredje gången jag besökte skolan, nya elever, en del nya lärare, en de flesta var gamla bekanta, så det blev ett kärt återseende.

Tidigare har vi hållit hus i den stora fina samlingssalen. Nu håller den på att göras om till bibliotek, nog så viktigt i en skola. Därför trängde vi ihop oss i ett klassrum.

Speciellt trångt var det egentligen inte, mer gemytligt och trevlig stämning, samt mycket uppmärksamt lyssnande elever.

Här berättar jag om min bok Att skriva med glädje, där första kapitlet i boken handlar om min väg till författarskapet, från det jag var barn fram till boken blev utgiven.

Duktig fotograf som inte bara tog bilder på när jag föreläste och på de lyssnande barnen, utan även passade på att föreviga mig när jag drack vatten. Min termos väcker alltid uppmärksamhet. Många tror att det är te, men det är vanligt, kallt vatten. Bloggade om hur plastflaskor utsöndrar gift i vattnet/läsken och sedan dess använder jag mig av termosflaskor när jag är ute och reser. Perfekt!

Nu har jag fått upp värmen och slängt av mig tröjan. Minns förra gången jag besökte den här skolan, då hade jag knappt röst att prata och drack en kanna te under varje föreläsning = fyra lektioner. Fick stämbandskatarr efter det...

Härliga levande bilder som visar mitt kroppspråk när jag föreläser. Jag talar alltid med händerna.

Här ser du de bokomslag jag har tagit fram i A-4-format för att jag ska slippa släpa på alla mina 23 böcker till varje föreläsning... Jag har bara de nyaste med mig ifall det blir tid över för en stunds läsning.

Här ser du de uppmärksamt lyssnande eleverna på Snapphaneskolan.

Ännu en härlig dag, tillsammans med mysiga elever och lärare. Ser fram emot att komma tillbaka när nästa kull elever är mogna för min föreläsning!

Kram Kim

Vinn en signerad bok:  (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om Snapphaneresan.

Det skulle vara roligt om du berättade vad du tycker om det du just har läst. Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här

tisdag 27 november 2012

När tiden inte längre spelar någon roll

När jag var åtta år bestämde jag mig för att bli författare. När jag var 43 år debuterade och gjorde dundersuccé med min bok Tillbaka till Pompeji, som nu är översatt till många språk.

Under alla åren däremellan har jag skrivit och stoppat mina berättelser i byrålådan. I år bestämde jag mig för att samla ihop alla mina noveller och ge ut dem som bok. Det resulterade i den över 300 sidor tjocka boken Mysrys.

Här kan du läsa ett utdrag ur boken. En av mina favoritnoveller.

NÄR TIDEN INTE LÄNGRE SPELAR NÅGON ROLL
...Idag hade utflykten ned till labbet mer liknat en flykt. Egentligen hade hon inget ärende ned till forskningsavdelningen, men när den nyanställde helt okänsligt hade sagt: "Inte kan du väl sakna någon som varit död så länge?" Då hade något gått sönder inom henne. Något skört som länge hade varit på väg att brista. I alla år hade hon varit stark för andras skull. Idag, på tioårsdagen, var det som om hennes krafter inte längre räckte till.

Ella önskade att hon kunde springa nedför de hundratals trappor som ledde till det underjordiska labbet, inte för att komma fort ned, då hade hon tagit hissen, utan för att springa ifrån sig den vanmakt hon kände, den ensamhet som just i det ögonblicket hotade att dränka henne i känslor och tårar.

Här fanns ingen som kunde se henne gråta. Det var inte många som tog trapporna, de fanns där som nödutgång om något skulle hända.

Alltför fort tog trapporna slut. Hon stack ned sitt identitetskort i låset. Dörren klickade till och lampan lyste grön. Ella tog tag i handtaget och drog upp den stora plåtdörren. De få gånger hon tagit trapporna hade hon alltid ångrat sig när hon skulle öppna dörren, eftersom den var så outhärdligt tung. Nu kämpade hon med dörren och önskade att hon hade kört några träningspass på gymmet, istället för att sitta framför tv:n och mumsa kladdkaka.

När Ella hade fått upp dörren hörde hon upprörda röster längre bort i korridoren. Plötsligt strömmade folk ut ifrån den stora forskningssalen, den där det arbetades med det hemliga experimentet. Människor i vita rockar sprang rakt mot henne. Ella stirrade förvånat på de panikslagna människorna som vällde likt en flodvåg mot henne. I nästa stund hörde hon smällen. En dov, avlägsen smäll, som om det skedde en explosion någonstans långt bort, men när hon såg hur glasfönster splittrades och flög in i de flyende människorna, insåg Ella att explosionen måste ha skett i forskningslabbet.

Mer hann hon inte tänka förrän tryckvågen nådde henne och hon slungades bakåt, ut genom den stora brandsäkra dörren, den som skulle skydda anläggningen från att skadas. Den dörr hon just hade öppnat och som lämnat en tunnel för explosionen att sprida sig uppåt, ända till översta våningen och de hundratals oskyldiga kontorsarbetarna som inte anade vad som väntade.

Det var mycket Ella hann tänka när hon flög bakåt, men tryckvågen var ingenting i jämförelse med det eldmoln som slungades mot henne i explosionen. Ella hann se hur människorna framför henne uppslukades av eldmolnet, sedan var det hennes tur. Hon blundade medan hon svävade i luften, buren av tryckvågen...

Läs fortsättningen i boken Mysrys.

Älskar den här novellen. Andra favoriter är Per och Pernilla, Har jag berättat, En berättelse om andar del 1 och del 2. Ja, jag tycker väldigt mycket om alla novellerna. Annars hade jag inte samlat ihop dem och gett ut dem som novellsamling.

Nu jobbar jag på att samla ihop fler noveller för att ge ut en ny novellsamling om några år. Hoppas du tycker om boken Mysrys, jag älskar den!

Kramisar Kim


Vinn en signerad bok  (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om Mysrys.

Det skulle vara roligt om du berättade vad du tycker om det du just har läst. Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här

måndag 26 november 2012

Tiden flög iväg på signeringen hos Lundins Bokhandel i Karlshamn 24 november 2012

Oj, vilken rolig signeringsdag hos Lundins Bokhandel i Karlshamn! Tiden rusade iväg. Folk hela tiden, underbara samtal och massor av trevliga överraskningar.

Jag möttes av en gatupratare som talade om att jag skulle vara i butiken.

Skyltfönstret var fullt av mina böcker, med massor av mysiga bokmärken. Såg mycket trevligt ut!

Först kom mina Sölvesborgsfans som hade fått mamma att köra dem till Karlshamn för att träffa mig, här ser du mig med syskonen Emma och Isabella. Trogna fans!

En stor överraskning blev det när min fan och vän Ing-Maries syster Annalena kom på besök och lämnade över en present i form av godisgrodor. Mumsiga!

Jag mötte för första gången Acela Tech som jag köpt de underbart vackra fjäderpennorna av. Vad kul att få se henne på riktigt!

Jag önskar att det hade funnits tid att fotografera alla som kom, men det var full fart och tanken på kameran dök bara upp i början, sedan blev det för mycket att göra.

Stort tack till alla er som kom och hälsade på mig hos Lundins Bokhandel i Karlshamn. Jättekul att få en levande person till foton på Facebook! Ni alla tillsammans hjälpte mig att slå mitt försäljningsrekord i den här butiken! Tack!

Populäraste böcker var givetvis de fyra nya böckerna Mayafolkets Hemlighet, Att skriva med glädje, Den där dagen och Mysrys.

Många kramar från Kim


Vinn en signerad bok  (Välj fritt bland mina utkomna böcker.)

Det skulle vara roligt om du berättade vad du tycker om det du just har läst. Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här

söndag 25 november 2012

E-boksvärlden rymmer många möjligheter, men givetvis också risker...

Den här intressanta artikeln hittade jag på Sveriges Radio P1s Kultur- & Idédebatt. Inlägget är skrivet av Karl-Erik Tallmo. Läs och begrunda, personligen tyckte jag mycket om texten!

"När jag är ute och reser är det bekvämt med digitala böcker, jag läser mycket, och man slipper kånka omkring på 30-40 kilo extra. Men hemma föredrar jag pappersböcker. I Italien, liksom här i Sverige debatteras e-boken, och det är en debatt som ofta har en oro i botten, för vad kommer hända med biblioteken, med bokhandlarna? Men det är en debatt som är lika gammal som meningslös, en debatt som utgår från att e-boken innebär linjär text som ska läsas på skärm istället för på papper, och som inte inser de kreativa möjligheter som den digitala litteraturen har. Det en svensk pionjär på området, Karl-Erik Tallmo.

För precis 20 år sedan gav jag ut den första elektroniska romanen i Sverige. Den hette "Iakttagarens förmåga att ingripa". Det fanns då i världen ett par andra litterära verk av den här typen - av författare som Michael Joyce, Stuart Moulthrop och Greg Roach. Då, 1992, hade jag nog trott att det inom ett par år skulle bli vanligt med en ny sorts ordkonstverk som utnyttjar datorns möjligheter - inte bara för att hyperlänka utan för att manipulera text och handling på nya sätt.  Men så har det inte blivit.

När det gäller det konstnärliga, befinner vi oss knappt där filmen befann sig 1920. Filmen utnyttjade ändå tidigt möjligheter som inte teatern hade, men e-böckerna utnyttjar mycket blygsamt sin särart. Datorspelen är idag den mest utvecklade formen av digitalt berättande. Man vill gärna ändå tro att det finns plats också för en textbaserad uttrycksform.

Nu finns det faktiskt en liten grupp experimentella e-böcker som är en sorts ordkonstverk, så jag ska inte säga att de inte alls existerar. Men detta är något tämligen marginellt, med ungefär den spridning som konkretistisk poesi har. Detta skulle ha förvånat mig om jag fått veta det för 15-20 år sedan. Då experimenterade många med nya uttryck, och det fanns en stor optimism om nya former för såväl kultur, nöjen, utbildning som demokrati på det då rätt nya World Wide Web t.ex.
I själva verket är det kanske först nu vi befinner vi oss där många trodde vi skulle vara vid 1990-talets slut. Då kunde inte en debatt om digital litteratur föras utan att någon sa att "man kan ju inte läsa e-böcker i badkaret". Kanske är det tecken på en viss IT-mognad att det argumentet aldrig hörs nu. Så kanske finns äntligen förutsättningarna för att kreativa människor ska börja skapa ett sådant här nytt ordkonstverk - på bredare front.

Men det finns redan en del problem att lösa med den nuvarande e-boken.

Först och främst så måste den bli en konstant produkt. En vanlig bok försvinner ju inte av sig själv i bokhyllan, men det kan ju en e-bok göra i våra läsplattor.

På 90-talet köpte jag Oxford English Dictionary, den stora engelska ordboken i 20 band, som nu rymdes på en CD-ROM-skiva och kostade 6000 kr - en hel del, men värt pengarna att kunna ha denna enorma kunskapskälla till hands på datorn. Men en dag gick den inte att använda. Man hade slutat göra drivrutiner för Macintosh, så om jag inte ville gå över till operativsystemet Windows, så var alltså denna e-bok att betrakta som död.

För bara ett par år sedan drog nätbokhandeln Amazon tillbaka sina försålda exemplar av  George Orwells "1984" ur kundernas läsapparater. Det blev ett ramaskri förstås. Vi fick en liten aning om hur e-bokscensur skulle kunna komma att se ut.

Nyligen väckte skådespelaren Bruce Willis frågan om om huruvida musikfiler man köpt på iTunes kan ärvas. Detta är förstås ett problem när det gäller e-böcker också. Och det är då inte bara en fråga om licenser och rättigheter utan i högsta grad också en bevarandeteknisk fråga.

Ett annat problem som måste lösas för att e-boken ska kunna användas seriöst för studier och forskning är att skapa ett universellt textformat för e-böcker, eller åtminstone ett som låter sig flyttas mellan olika läsplattor snabbt och enkelt utan krånglig konvertering.  Det är ju numera självklart att vi ska kunna dela med oss av textfiler när vi skriver, oavsett om vi har en Mac- eller Windowsdator. Även som läsare av e-böcker bör man kunna kommunicera över plattformsgränserna. Särskilt viktigt är detta när det gäller utbyte av kommentarer och marginalanteckningar. Dessa måste vara lika skyddade mot plötslig utplåning som själva boken. Sådana e-böcker på skolor och universitet kan bli kraftfulla verktyg i kunskapssamhället.

Som användare måste jag då ha total kontroll över vem som kan se vad jag läser och hur. Amazons Kindleplattor t.ex. samlar redan idag information om vad läsaren stryker under,  anteckningar m.m. När våra böcker förvandlas till sociala medier, ungefär som Facebook, uppstår givetvis samma problem som finns där: hur mycket vill vi dela med oss av det som är personligt? Och vad händer när ett företag som har data om oss går i konkurs eller säljs till ett annat företag, som kanske är berett att använda våra data på ett mycket aggressivare sätt än det företag vi först anförtrodde oss åt. Vår nya underbara e-bokvärld rymmer således många fantastiska möjligheter, både för forskning och nöjesläsning, men givetvis också risker som vi måste vara medvetna om." Karl-Erik Tallmo

Ja, där har vi lite att fundera över, eller hur? Har läst George Orwells bok 1984. Då tyckte jag att framtiden lät skrämmande. Nu är vi där, kanske inte i samma utsträckning som i boken, men bra nära. Eller vad tycker du?

Kramisar Kim

Mayafolkets flera tusen år gamla kalender slutar den 21 december 2012. Det har fått många att tro att jorden kommer att gå under just denna dag. Hade mayafolket någon annan orsak till att låta kalendern upphöra den här dagen, eller är det verkligen jordens undergång? Läs mer i Mayafolkets Hemlighet.
 
Vinn en signerad bok  (Välj fritt bland mina utkomna böcker.)

Det skulle vara roligt om du berättade vad du tycker om det du just har läst. Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här.