Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

måndag 11 november 2013

Gåsmiddag med Skånes Författarsällskap

Ett alltid lika kärt, årligt evenemang är gåsmiddag med Skånes Författarsällskap. Torsdagen den 7 november samlades vi för att äta gemensam middag.

SKÅNES FÖRFATTARSÄLLSKAP bildades 1963 (och firar i år, 2013, 50 år). Med Dagmar Edqvist som drivande kraft ägde ett förberedande möte rum i Lund, och sällskapet bildades formellt vid ett påföljande möte i en gammal skeppsredarvilla i Mölle söndagen den 21 april. Här deltog bland andra Fritz Bengtsson, Janne Bergquist, Dagmar Edqvist, Annika och Gabriel Jönsson, Ingrid och Max Lundgren, Olle Länsberg, Hans Peterson (som valdes till ordförande) och Per Wistrand.

Sällskapet har som främsta uppgift att – med ett minimum av formalia – verka för medlemmarnas gemensamma trevnad och intresse samt att i övrigt verka för främjande av skånsk litteratur i vidaste bemärkelse.

Under årens lopp har sällskapet manifesterat sin existens genom framträdanden och i tryck. Hösten 1978 utgavs antologin Goddag Skåne och mellan 1987 och 1994 sju antologier under namnet Södra magasinet. Tidskriften Sydförfattaren, som var gemensam för Skånes författarsällskap och Författarcentrum Syd, utkom 1987–2000.

Till jubelåret 2013 förbereds ytterligare en antologi med bidrag av medlemmarna.



Författarkollegorna Ingrid Ingemark och Ann-Christine Relander
Vi var närmare 30 författare som träffades på Hurva Gästgivargård för att fira Mårten Gås och äta gåsmiddag.

Mårtensafton är en högtid som firas den 10 november, ofta med gåsmiddag. Själva högtidsdagen var ursprungligen Mårtensmässan, 11 november. Högtiden firades förr i hela Sverige, men är i dag främst förknippad med Skåne. Högtiden firas på liknande sätt i Danmark (Mortens aften) och på kontinenten, främst i Tyskland. Mårten har fått sitt namn efter helgonet Martin av Tours.

På en klassisk gåsamiddag serveras svartsoppa som förrätt, därefter gåsen, och till sist skånsk äppelkaka som efterrätt. Denna meny skapades av krögaren på Piperska muren i Stockholm under 1850-talet. Kombinationen blev populär och övriga krögare var inte sena med att ta efter. Innan den klassiska mårtensmenyn kom till Skåne åt man lutfisk till förrätt följt av själva gåsen och avslutningsvis risgrynsgröt till efterrätt. (Hämtat från Wikipedia)


Min mycket uppskattade författarkollega Christer Claesson, som är en riktig idéspruta och ger mig många uppslag till böcker. En guldgruva när det gäller historia.
Som förrätt fick vi svartsoppa, skaldjurssallad eller sparrissoppa, jag hade valt det sistnämnda. Till gåsen fick vi ett otal olika tillbehör: äpplemos, äpplegele, brysselkål, rödkål, potatis, sås och lite annat gott. Gåsen serverades både uppskuren och som lårklubbor. Mumsigt värre! Till efterrätt fick vi skånsk äpplekaka med den ljuvligaste vaniljsås och hemmagjord glass.

Det är andra gången vi äter gåsmiddag här och vi är alltid lika nöjda med både maten och bemötandet från personalen. Jag känner mig varmt välkommen när jag stiger in i huset och möts av välkomstdrink och leenden.


Mitt i Skånes böljande landskap, utmed E 22:an strax norr om Lund,
ligger anrika
Hurva Gästgivaregård.
Allt sedan 1972 har krögarfamiljen Peter och Kristina Herrmann
vårdat och fört den skånska gästgivaretraditionen vidare.

Enligt en lag från 1636 skulle det inrättas gästgiverier på varannan mil
utefter allmän stråkväg. Denna bestämmelse upphävdes först 1933.
Hurva Gästgivaregård uppfördes 1865, efter att det tidigare gästgiveriet brunnit ner 1837.
Under mellanåren var man inhyst i granngården.

De skånska gästgiverierna är lite som franska lantkrogar, väl värda en omväg.
För många skåningar fungerar gästgivargårdarna också som en slags trygghet.
Det är här man träffas och firar stora och små högtider i goda vänners lag.

På Hurva Gästgivaregård frodas den äkta skånska gemyten, här råder en varm och
välkomnande atmosfär. Vi serverar genuint skånskt sillbord,
rustik husmanskost och traditionella söndagsmiddagar
samt arrangerar gåsagillen, julbord, dop- och bröllopsfester.

Varmt välkomna till Hurva Gästgivaregård!

Här är det författarkollegorna Bengt Bökman och Gun R Bengtsson.
Gästgivarvärden själv serverade oss, tillsammans med sin personal. Han berättade engagerat om när han var ung pojk och serverade Fritiof Nilsson Piraten, utan att veta hur känd han var. Det var först när det kom en journalist till värdshuset och bad honom gå och fråga författaren om han gick med på en intervju, som pojken förstod vem han var. "Tänk där hade jag gått och serverat honom utan att veta hur känd han var och vem han var", sa värdshusvärden.

"Ja, du har inte en aning om vilka vi är heller, har jag märkt!" sa en av mina författarkollegor och skrattade. Värdshusvärden sa "Det stämmer!" log och gick därifrån. Mina kollegor och jag såg på varandra och log gott.



Fritiof Nilsson Piraten, egentligen Nils Fritiof Adam Nilsson, född 4 december 1895 i Vollsjö i Färs härad i Skåne, död 31 januari 1972 i Malmö, var en svensk advokat och författare. Läs mer på Wikipedia.

Som vanligt blev jag oerhört inspirerad av att möta mina författarkollegor. Blev glad att flera av dem hade läst mina böcker.

På vägen hem satt jag och bollade bland alla de bokidéer som hade dykt upp under kvällen.

Nu är det ett år till nästa gåsmiddag med författarkollegorna... Förhoppningsvis ses vi på andra evenemang under tiden fram till nästa år!

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. 
Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!