Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 17 maj 2014

Boktips: Visning pågår av Sofie Sarenbrandt

Visning pågår av Sofie Sarenbrant är en spännande deckare. Ibland var dock författaren lite övertydlig och berättar för mycket för läsaren. Berättelsen fångar och det är svårt att lista ut varför personerna mördas. Tyckte extra mycket om slutet på boken, även om jag vid det laget hade listat ut vem mördaren var, så kom slutet som en överraskning. Känns som upplagt för en fortsättning.

En mysdeckare att krypa upp i soffan med. Efter att ha läst boken funderade jag på visning inför husförsäljning och allt som kan hända efter det. Tur att jag inte tänker sälja mitt hus på många, många år.

Boken börjar med en husvisning, och dagen efter hittas mannen i huset mördad. Eftersom mordvapnet kommer från huset, misstänks frun, trots att den sexåriga dottern berättar om en främmande man som smekt hennes kind på natten. Kvinnan fängslas, men det dröjer inte länge förrän ännu en husvisning sker, med efterföljande mord. Är det en seriemördare som härjar i trakten?


Du hittar säkert boken hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris och Bokus.

Den får fyra stjärnor av fem möjliga.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 30 böcker. Foto Bertil Knoester.

fredag 16 maj 2014

Sporrakulla Gård och snapphaneföreläsning under Litteraturrundan

Sporrakulla gård. Foto Kim M Kimselius
Den 11 maj föreläste jag om snapphanar på Sporrakulla Gård. En magisk plats där två av mina historiska äventyrsböcker utspelar sig: Snapphanar och Snapphaneresan. Föreläsningen ingick i Litteraturrundan 2014.

Sporrakulla gård. Foto Kim M Kimselius
Jag hade tur när jag kom till gården, för det blev uppehåll i regnet och jag kunde i stillhet och tystnad vandra runt och möta det förflutna.

Sporrakulla gård. Foto Kim M Kimselius
Sporrakulla gård. Foto Kim M Kimselius

Sporrakulla gård. Foto Kim M Kimselius

Sporrakulla gård. Foto Kim M Kimselius

Sporrakulla gård. Foto Kim M Kimselius
Vägen till kallkällan vid Sporrakulla gård. Foto Kim M Kimselius

Många trotsade det hällande regnet som föll med jämna mellanrum och vi blev ett härligt gäng som samlades inne i den iskalla storstugan. Det var faktiskt varmare utomhus. Kenneth som öppnade stugan åt oss berättar att huset inte brukar bli varmt förrän i slutet av juni.

Kanske var det den kalla stugan, eller att jag var ute så mycket i regnet, eller mitt sjuka barnbarn som jag träffade på väg hem från Uddevalla, men dagen efter den här föreläsningen vaknade jag med nästan 40 graders feber. När jag ser de här fotona och minns alla mysiga människor som jag träffade på Sporrakulla Gård mår jag faktiskt mycket bättre.

Har du ännu inte besökt 1600-talsgården rekommenderar jag dig varmt att göra det. Öppettider till Sporrakulla gård hittar du här.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 30 böcker. Foto Bertil Knoester.

torsdag 15 maj 2014

Kim M Kimselius i fokus av Lauras bibliotek

Nedanstående författarintervju är publicerad på Lauras bibliotek, gjord av Laura Popa (läs mer om Laura längre ned i inlägget).


Kim Kimselius i fokus


Kim_Kimselius

Redan som åttaåring drömde Kim M. Kimselius om att bli författare. Hon debuterade med boken Tillbaka till Pompeji (1997) som blev en stor succé. Alltsedan dess har hon fängslat läsare i alla åldrar med sina fantasieggande böcker. Kim Kimselius skriver för att att må bra och för glädjen i att få sätta sin egenskrivna bok i bokhyllan. För att lyckas som författare anser hon att det är viktigt att tro på sig själv, ha ett eget språk och bra bokidéer.


Kim Kimselius, hur blev du författare?

När jag var åtta år bestämde jag mig för att bli författare, mitt huvud var fullt av ord och spännande berättelser, då skrev jag min första bok.


Vilken bok av dem du har publicerat är du mest stolt över?
Pompeji

Debutboken, Tillbaka till Pompeji, förändrade mitt liv. Boken gjorde dundersuccé och sålde i 11 000 exemplar första veckan. Det var bara att sluta jobba och börja skriva på heltid. Ett beslut jag inte har ångrat. Debutboken kommer alltid att betyda mest för mig, även om jag älskar alla mina böcker, annars hade jag inte skrivit dem.


Varför skriver du?

Jag skriver för att jag måste, för att må bra, för att få ur mig orden och för själva glädjen i att få sätta min egenskrivna bok i bokhyllan. Jag drömmer inte om att bli rik och berömd, jag skriver bara för att få sätta mina böcker i bokhyllan.


Vilka egenskaper anser du är viktiga för att lyckas som författare?

För att lyckas som författare behöver man tro på sig själv, inte ge upp, ha ett eget språk och en bra bokidé.


Anser du att det är viktigt att läsa mycket för att bli en bra författare?

För att bli en riktigt bra författare bör man läsa mycket, då lär man sig hur en bok byggs upp. Jag läser cirka 6-10 böcker i månaden.


För vem skriver du?

Jag skriver till mig själv, något jag vill läsa, något jag vill berätta, om något jag anser är viktigt att andra får ta del av.


Är dina läsare viktiga för dig?

Läsarna är oerhört viktiga, utan dem skulle jag inte kunna vara författare på heltid. Jag har en nära relation till läsarna, besvarar brev och mejl och träffar dem när jag är ute och signerar och föreläser. Dessutom håller jag kontakt med dem genom min blogg, där jag lämnar skrivtips, berättar om skrivtävlingar, om min vardag, mina resor, mina böcker och andra saker som hör till författarskapet.


Har du hittat en personlig stil som utmärker dina böcker?

Bibliotekarierna brukar säga att jag har ett rakt, enkelt och rikt språk, och att mina böcker är ”cross-over”- böcker, eftersom alla åldrar läser dem. De säger också att jag har hittat min egen nisch, eftersom jag skriver böcker baserade på riktig historisk fakta, med riktiga historiska personer som en äventyrsbok. Dessutom avslutas varje bok med en faktadel.

Hur ser din skrivprocess ut?

När jag skriver går jag helt upp i berättelsen, jag är på plats, jag är personerna, jag ser allt framför mig. Jag försvinner bort i fantasin och arbetar långa dagar. Eftersom jag skriver historiska äventyrsböcker läser jag faktaböcker innan jag börjar skriva. Med hjälp av post-it-lappar bygger jag upp berättelsen. När jag läst allt material och har en gedigen hög med gula lappar skriver jag boken, medan jag betar av lapparna. När berättelsen är klar korrekturläser jag många gånger, innan jag slutligen skickar iväg manuset till flera korrekturläsare.


Hur arbetar du med dina manus?

För det mesta skriver jag mina böcker på dator. Ibland skriver jag även i skrivhäften, ofta när jag är ute och reser. Hela Kinesiska Draken skrev jag i skrivhäften när jag var i Finland en längre period och föreläste.


Jobbar du med något nytt manus nu? 
Anastasia

Just nu håller jag på med två böcker, Anastasias öde, som är 19:e historiska äventyrsboken och Skräckresan med Titanic, som är 2:a boken i min Theo- och Ramona äventyrsserie. Båda böckerna kommer ut i augusti/ september. Dessutom har jag precis släppt en deckare, Rädda min lillebror.

Vad är ditt motto i livet?
Mitt motto är att sprida glädje och ta tillvara varje stund av livet.

LAURA POPA är författare, konstnär och förläggare på Adagio förlag. Medlem i Författarförbundet och Författarcentrum Väst. Hon skriver skönlitteratur för barn och vuxna och recenserar böcker hon tycker om men även på uppdrag av förlag och författare. 
Laura Popa har studerat i många år litteratur- och språkvetenskap både i Sverige och i Rumänien (där hon kommer ifrån) och har deltagit i många kurser i kreativt skrivande i Stockholm, Norrköping, på Uppsala universitet och Göteborgs universitet. Hon har även fördjupat sig i recensionsteknik, musik- och konstvetenskap, deltagit i konstkurser samt haft separata konstutställningar. Hon är utbildad människorättsjurist och har jobbat i många år som grundskolelärare.



Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 29 böcker. Foto Bertil Knoester.

onsdag 14 maj 2014

Föreläsning i Uddevalla på Äsperödsskolan och Ramnerödsskolan

För andra året i rad besökte jag Äsperödskolan i Uddevalla. Förra året avslutade bibliotekarien Mariann mitt besök med att säga "Nu när vi har lärt känna dig vill vi inte ha någon annan författare." Ord som gjorde mig oändligt glad. När sedan bokning inför 2014 kom direkt höstterminen hade börjat blev jag mycket glad.

Bibliotekarien Mariann
Jag fick även ett härligt mottagande på hotel Sköna Rum, där ägaren Bart och jag hade ett långt och givande samtal över en kopp te när jag anlände dagen före föreläsningen.


På Äsperödsskolan talade jag för fyra klasser. Vid lunchen tog Mariann och Birgitta med mig ut på ett mysigt konditori, som i mitt tycke mer var en restaurang. Huset låg vid havet och jag önskade så att inte regnet hade vräkt ned, för utsikten var ljuvlig.

Det hade regnat hela resan från Blekinge till Uddevalla och det fortsatte regna under hela min vistelse.


På Äsperödsskolan mötte jag även detta år Särskolan, en del av dem hade jag träffat förra året och jag fick många goa kramar av eleverna.

Här ser du Mayafolkets Hemlighet, Snapphanar, Den där dagen, Riddarsvärdet och Kimberlie Främlingar.

På flykt från andra världskrigets fasa
På biblioteket var mina böcker utställda och det klack till i mig av glädje när jag såg böckerna och skylten om mitt besök. Ja, det var ännu ett härligt besök på Äsperödsskola.

Dagen därpå föreläste jag fyra lektioner på Ramnerödsskola. De hade hört om mitt besök på Äsperödsskolan förra året och hade nu bokat mig. Här ser du gården utanför biblioteket där jag föreläste. Regndroppar på rutan.

Bibliotekarien Jennie hade ställt upp mina böcker och gjort reklam för dem inför mitt besök.
Här fanns Faraos förbannelse, Tillbaka till Pompeji och Theos Pompeji, de enda titlar som fanns på skolan.

Eftersom jag föreläste på biblioteket under alla lektionerna hann jag kika ut genom fönstret när jag inväntade nya klasser.
Älskar Uddevallas omgivningar, kullarna, utsikten och havets närvaro. Tyvärr vräkte regnet ned och det blev inga längre promenader, istället ägnade jag mig åt att uppsöka de olika butikerna i centrum, något jag inte tog mig tid till förra gången. Förra året utforskade jag Skansberget.

Även bibliotekarien Jennie på Ramnerödsskolan var mycket nöjd med mina föreläsningar och talade entusiastiskt om nästa års bokning av mig. Något som gjorde mig mycket glad, för jag återkommer gärna till Uddevalla, förhoppningsvis i bättre väder.

Jag älskar att vara författare, att få sprida läs- och skrivglädje till åhörarna. Dessutom ger mitt författarskap mig möjlighet att få besöka nya platser, träffa nya människor och få nya vänner. Längtar redan tillbaka till Uddevalla.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 30 böcker. Foto Bertil Knoester.

tisdag 13 maj 2014

"Jag blev mycket berörd..." På liv och död i andra världskrigets skugga och På flykt från andra världskrigets fasa

Det kom ett fint meddelande till mig på Facebook som gjorde mig glad och rörd. Det var från en person som just hade läst mina båda böcker om andra världskriget: På liv och död i andra världskrigets skugga och På flykt från andra världskrigets fasa. Kände att jag bara måste få dela med mig av orden. Läs nedan:


"Kära Kim,
Idag, den 8 maj, när det är 69 år sedan det blev fred i Europa, vill jag tacka dig för den spännande och detaljrika läsupplevelsen som dina två böcker om 2:a världskriget gav. Man skulle kunna tro att det nyligen hände och att du hade varit på plats för att direktrapportera om krigets fasor och det förskräckliga lidandet alla dessa människor fick utstå. Jag blev mycket berörd av dina berättelser på ett helt annat sätt än genom tidigare historiska böcker, filmer, serier eller dokumentärer. Det är lätt att förstå att det var känslomässigt svårt för dig att beskriva dessa fruktansvärda händelser som aldrig kan glömmas eller förnekas." Lena Andersson


Tack Lena för de fina orden.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 30 böcker. Foto Bertil Knoester.

måndag 12 maj 2014

Pompeii, Back to Pompeii, Tillbaka till Pompeji

Har sett filmen Pompeii. Det bästa med den filmen var huvudpersonerna. Visst var det mäktigt med vulkanutbrottet, men jag retar mig på att de förvanskar historien och hittar på en massa saker som inte har hänt. Vulkanutbrottet var tillräckligt dramatiskt utan att det behövs läggas till mer dramatik. Här ser du ett smakprov ur filmen.



Du får inte tro att jag tyckte filmen var dålig, det gör jag inte, tycker absolut att du ska se den. Tyckte speciellt om slutet, för så var det, vulkanen skonade ingen.

Att jag retade mig på att historien förvanskats beror på att jag har skrivit flera böcker om Pompeji och vulkanutbrottet: Tillbaka till Pompeji och Theos Pompeji.

År 79 e.Kr. förintades staden Pompeji av ett vulkanutbrott, när Vesuvius vaknade till liv. Pompeji förstördes och många av stadens invånare och djur dog. I Tillbaka till Pompeji får du följa det dagliga livet i staden fram till vulkanutbrottet. En otroligt spännande bok som du inte kan lägga ifrån dig!

Min debutbok Tillbaka till Pompeji sålde i 11.000 exemplar första veckan när den kom ut och den har fortsatt att sälja i stora mängder alltsedan debuten julen 1997. Boken är översatt till flera språk, däribland engelska.

Baksidestext Tillbaka till Pompeji
Förskräckt stirrar Ramona på Theo, plötsligt är allt en mardröm.


Ramona är på skolresa till ruinstaden Pompeji. Hon mår dåligt av gipsavgjutningarna av dem som dött i vulkanutbrottet som utplånade staden. Hon sätter sig ner för att vila och somnar.

När Ramona plötsligt vaknar ser hon ett levande Pompeji. Ramona inser att hon blivit förflyttad i tiden till Pompeji, före vulkanutbrottet! Hon blir jätterädd. Hon vet att staden kommer att utplånas, alla människor kommer att dö, även hon och Theo, om de inte tar sig därifrån i tid. Men hon vet inte när vulkanen kommer att förinta staden, om hundra år, om tio år eller om tio minuter…

Tycker du om vulkaner, vulkanutbrott eller att läsa om slavar, är detta boken för dig! Här kan du lära dig mer om Theos liv i staden Pompeji och Herculaneum innan städerna utplånas av vulkanen Vesuvius utbrott. Du möter även de historiska personerna Plinius den yngre och Plinius den äldre och får ta del av romartidens vardag. En bok som får dig att längta efter att besöka de båda ruinstäderna.


Baksidestext Theos Pompeji
En augustimorgon år 79, i staden Pompeji vid vulkanen Vesuvius, blir Theo vittne till något som förändrar hans liv för all framtid. Upplevelsen för honom till en sierska som uttalar en spådom, som gör att Theo kastar sig handlöst in i nya skrämmande händelser. Allt för att undvika det katastrofala öde som väntar.


En fascinerande bok om Theos liv i Pompeji, som vävs ihop med romartidens historia. Här får du följa de dramatiska händelser som formar Theo till den person han är när han möter Ramona. En bok fylld av nervpirrande äventyr i väntan på vulkanutbrottet som förintar Pompeji.

En fängslande historia, där ödet spelar en stor roll.



Här ser du den engelska utgåvan av Tillbaka till Pompeji. Vill du se de andra utländska utgåvorna av boken klickar du på den här meningen.

Back cover of Back to Pompeii
Ramona can hardly believe her eyes! She stares at Theo and a sense of dread starts to well upp inside her. What began as an eagerly-awaited school trip to Italy has now turned into a nightmare.


The class has just visited the museum in Pompeii, the ruined Roman city that was buried beneath volcanic ash when Mount Vesuvius erupted nearly two thousand years ago. Ramona is feeling queasy from looking at the casts of people who died in the eruption that destroyed the city. Suddenly, a strange sensation comes over her and she sits down to rest. Within minutes, she falls into a deep sleep.

When she wakes up, she finds that everything is different. Pompeii is no longer in ruins. The city is bustling with life and Ramona realises that this is Pompeii before the eruption! She also knows that Vesuvius will soon undergo a terrifying transformation. Glowing lava and choking hot ash will come raining don and bury the entire city and its inhabitants. Will she and Theo be able to get away in time? Ramona has no idea when the vulcano will erupt. It could happen in a hundred years' time, in ten years or in ten minutes....

Här kan du se en faktafilm om ruinstaden Pompeji och vulkanutbrottet.



Kan vara bra att ha lite kunskap innan du ser actionfilmen Pompeji.
Om du gillar Game of Thrones får du här möta John Snow (Kit Harington) som huvudperson i filmen Pompeji.

Filmen får tre stjärnor av fem möjliga.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 30 böcker. Foto Bertil Knoester.


Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 30 böcker. Foto Bertil Knoester.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 30 böcker. Foto Bertil Knoester.

söndag 11 maj 2014

Minns mig som en ängel av Kristina Appelqvist

Minns mig som en ängel av Kristina Appelqvist. När det återstod en och en halv timma av boken krånglade Storytel och jag kom inte vidare. Först blev jag irriterad, sedan tänkte jag att det spelade inte så stor roll, för jag var inte så värst förtjust i boken. Till slut fick jag ordning på Storytel igen och lyssnade klart, för jag ville ändå veta om mördaren var den jag trodde. Men ack så fel jag hade.

Det här är en deckare i lugnt tempo, utan massa otäcka blodiga lik, inga biljakter och hemska mördare. Boken handlar om helt vanliga människor, som handlar mycket ovanligt och förhöjer spänningen. Det är ingen dålig bok, jag hade bara större förväntningar på den.

Den får tre av fem stjärnor.



– Vill du veta vem som får årets Nobelpris i litteratur?
Helena Wallner tror inte sina öron när stiftelsens ordförande avslöjar hemligheten.

På vackra Bjertorps slott möts ett sällskap för att utse den författare som ska tilldelas ett prestigefullt pris. Men inget blir som de tänkt sig. Morgonen därpå hittas en av medlemmarna död under märkliga omständigheter. Plötsligt förbyts den trevliga samvaron i en mardrömslik jakt på en oberäknelig mördare som tycks vara ute efter fler offer.

Litteraturforskaren Helena Waller dras allt längre in i ett kusligt morddrama som tycks ha egendomliga beröringspunkter med Svenska Akademien, en gammal kärlekshistoria, en okänd opera och den danska författarinnan Karen Blixen.

Kristina Appelqvist är frilansskribent, kommunikationskonsult och författare. Med sina fyra tidigare deckare har hon vunnit många trogna läsare. De blå damerna gick rakt in på försäljningstoppen när den utgavs i pocket. Minns mig som en ängel är Appelqvists första bok på Piratförlaget.


Du hittar säkert boken hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris och Bokus.

Den får tre stjärnor av fem möjliga.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 30 böcker. Foto Bertil Knoester.