Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

torsdag 29 januari 2015

”Författarna utnyttjas när bokbranschen blir digital” DN

Det här är en artikel från DN som jag tycker du ska läsa. Glöm inte klicka dig vidare till DN på länken i slutet av utdraget.


Slå vakt om bokens värde. Bokjätten Amazon står för dörren till den svenska marknaden. Företagets syn på boken som en vara bland andra hotar författarnas försörjning och är en ödesfråga för litteraturen, skriver Gunnar Ardelius och Jan Constantine för Sveriges och USA:s författarbund.

Slå vakt om bokens värde. Bokjätten Amazon står för dörren till den svenska marknaden. Företagets syn på boken som en vara bland andra hotar författarnas försörjning och är en ödesfråga för litteraturen, skriver Gunnar Ardelius och Jan Constantine för Sveriges och USA:s författarbund.

Att tänka sig Sverige utan böcker av Astrid Lindgren, Tomas Tranströmer, Henning Mankell, Pija Lindenbaum, Kerstin Ekman, Sven Lindqvist och hundratals andra författare är i dag omöjligt. Vår litteratur är en oåtskiljbar del av vårt samhälle, vår förståelse av världen och vår självbild. Dessa unika berättelser inte är en självklarhet, men resultatet av hårt arbetande professionella författare som utan en fungerande bokmarknad med rimliga ersättningar, en målmedveten kulturpolitik och en stark upphovsrätt inte hade haft möjlighet att skriva många böcker av hög kvalitet.

I en tid av hastig digital omvandling driver giganter som Google och Amazon utvecklingen framåt, men slår samtidigt sönder bokbranschens befintliga strukturer. Båda företagen driver verksamheter där upphovsrätter är en betydande del, utan att bry sig om hur deras användning påverkar författarna. Genom projektet Google book search har Google byggt upp en databas där de digitaliserat miljontals böcker som de ger bort gratis utan författarnas tillstånd. Fallet är nu under bedömning i amerikansk domstol efter stämning från Authors Guild. I Författarförbundet har vi nyligen gett vår amerikanska systerförening ekonomiskt stöd i den för författarkollektivet avgörande juridiska processen mot Google.

Läs vidare "Författare utnyttjas när bokbranschen blir digital" på DN.


Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina drygt 30 böcker. Foto Bertil Knoester.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!