Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 16 maj 2015

Boktips: Grottmannen av Jörn Lier Horst

Grottmannen av Jörn Lier Horst

Detta är första boken jag läser av författaren, men absolut inte den sista. Det här var ett spännande kriminaldrama, med två historier, där kriminalkommissarie William Wisting försöker ta reda på identiteten på en död man. På en lapp i hans ficka hittas fingeravtryck som visar sig tillhöra en amerikansk seriemördare, efterlyst av FBI.

Wistings granne hittas död, sittande i sin fåtölj framför en flimrande tv-skärm. Mannen har suttit där i fyra månader och liknar en mumie. Inga misstankar om brott. Wistings dotter Line, som är kriminalreporter tar illa vid sig av bilderna av den döde grannen och bestämmer sig för att skriva ett reportage om mannen. Hon förstår inte hur någon kan sitta död i fyra månader utan att vara saknad.

Det här är en mycket skickligt uppbyggd deckare, med ledtrådar och oförutsägbara händelser. En riktig sträckläsningsbok med bra språk och härliga personporträtt.

Titeln fick mig att tro att boken handlar om en man i en grotta, men det betyder något helt annat, vad tänker jag inte avslöja, för då förstör jag spänningen för dig! Läs den!


JØRN LIER HORST (f. 1970) har arbetat som utredare vid polisen i Vestfold och räknas i dag som en av de främsta kriminalromanförfattarna i Norden. Horst har rönt stor framgång och fått flera litterära priser -Jakthundarna (Lind & Co, 2014) belönades med både Glasnyckeln och Rivertonpriset. Han jämförs ofta med Jo Nesbø och Sjöwall/Wahlöö.



Den får fem stjärnor av fem möjliga.


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM.

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina drygt 30 böcker. Foto Bertil Knoester.

fredag 15 maj 2015

Boktips: Lycke av Mikaela Bley

Lycke av Mikaela Bley

En spännande berättelse om ett barn som försvinner. Inte speciellt ovanlig berättelse, men ändå fängslande. Mördaren är inte den jag hade förväntat mig. Klart läsvärd!

Om boken:
En kall och regnig fredag i maj försvinner 8-åriga Lycke spårlöst från Kungliga Tennishallen i Stockholm.På TV4, ett stenkast därifrån, vill man vara först med nyheten - om inte annat, skapa nyheten - och kriminalreportern Ellen Tamm får uppdraget att följa fallet.

Ellen blir som besatt av sökandet efter Lycke, som ju längre tiden går känns alltmer hopplöst. Frustrerad över korrumperade poliser, de frånskilda föräldrarnas märkliga beteende och kollegornas gliringar, försöker hon kontrollera sina känslor och hantera situationen professionellt. Men fallet påminner henne alltför mycket om en liknande händelse, en händelse som ligger henne mycket närmare, och hon dras in i en härva fylld av familjehemligheter, lögner och svek som tvingar henne att konfrontera sitt eget förflutna.

Spänningsromanen Lycke är den första boken i serien om den egensinniga journalisten Ellen Tamm.

MIKAELA BLEY är född 1979 och bor i Stockholm med sin man och deras två barn. Hon har tidigare jobbat som inköpare på TV4, men skriver nu på heltid. Lycke är hennes debutroman.

"Ju närmare sanningen vi kommer desto hårdare dras snaran åt runt de som stod Lycke nära. Kärleken är både varm och kall i denna halsbrytande historia." Ulrika Larsson, Halmstad 7 Dagar




Den får tre stjärnor av fem möjliga.


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM.

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina drygt 30 böcker. Foto Bertil Knoester.

torsdag 14 maj 2015

Har du testat ATnotes? Gula lappar på datorn


Jag har tidigare berättat om hur jag arbetar med Gula lappar. Läs nedan.

Bygg upp din berättelse med Gula lappar:
Det är till stor hjälp om du skriver ned dina tankar/idéer i förväg. Det gör du lättast genom att skriva på t.ex. en bunt Post-it-lappar (gula/rosa/grå klisterlappar) som är som små anteckningsblock, jag kallar dem "Gula lappar".

Använd Gula lappar när du bygger upp din berättelse: Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna.

Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp, men tänk på att du inte ska skriva hela berättelsen på lapparna, bara stödord. Se också efter att du har en början, mitten och ett slut. Om du tillhör dem som har svårt att avsluta en berättelse, är det noga med att du inte börjar skriva förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Annars är det väldigt lätt att du inte kommer vidare i din berättelse.

Sätt upp dina lappar på väggen, sortera dem i den ordning du vill att saker och ting ska hända.

Studera lapparna, flytta om dem om det behövs, ta bort lappar, lägg till lappar, ända till du känner att det har vuxit fram en bra bok/berättelse, med ett härligt slut. Först då är det dags att börja skriva.

Bygg upp din berättelse med ATnotes
Nu kan du göra dina "Gula lappar" direkt i datorn med hjälp av ATnotes. Klicka på namnet så kan du läsa mer hur du gör.

Visst låter det bra?

Trots möjligheten kommer jag att fortsätta bygga upp mina berättelser med vanliga post-it-lappar. Jag sitter ju inte vid datorn när jag läser research, istället använder jag skrivbok och gula lappar.

Hör gärna av dig och berätta om du har använt dig av ATnotes och hur du tyckte det fungerade.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 30 böcker. Foto Bertil Knoester.

onsdag 13 maj 2015

Att börja skriva en bok

Bokprojekt
Precis i början av ett bokprojekt är det spännande. Att skriva bokens namn på mappar, för att sedan fylla dem med massor av manusblad. Att göra en mapp i datorn till boken, göra en Innehållsförteckning, en Personförteckning, en Ordlista och en Kapitelmall.

Här ser du Innehållsförteckning till På liv och död i andra världskrigets skugga.

Bokomslag
Bokomslagen är för länge sedan beställda och kommer i god tid innan texten är färdigskriven.

Här är omslaget till Sveriges Pompeji - Sandby Borgs öde, som är den ena av böckerna i mapparna.

Här ser du omslaget till TudorRosen - Kampen om makten, som är texten i den andra mappen.

När omslagen är klara känns det som även boken är färdig, men det väntar fortfarande mycket arbete innan böckerna är helt färdiga.

Bygga upp berättelsen
Eftersom båda dessa böcker är historiska äventyrsböcker har jag läst fakta inför varje bok, därefter bygger jag upp böckerna med hjälp av Gula Lappar. Där skriver jag stolpar på det som ska hända i boken, till exempel riktiga historiska händelser som är viktiga att ha med i händelsen. När all fakta är läst sorterar jag upp lapparna och börjar skriva. Det är nu det börjar bli riktigt spännande.

När jag sätter fingrarna till tangenterna tar berättelsen form och får eget liv. Den flödar ur mig medan jag bockar av den ena gula lappen efter den andra. När alla lapparna är undanlagda är berättelsen klar.


Dags för korrekturläsning
Till slut är de magra mapparna sprängfyllda av manusblad, då börjar korrekturläsningen. Jag läser många, många gånger innan jag skickar iväg manuset till korrekturläsare som inte bara rättar stavfel och grammatik, utan även kommenterar sådant de tycker är fel. Är oändligt tacksam för de kommentarerna.

En andra skrivbok
Som om det inte var nog med att skriva de båda ovanstående böckerna, tog jag itu med min andra skrivbok, Att hitta glädje i skrivandet. Jag hade samlat material till den ända sedan min första skrivbok, Att skriva med glädje, kom ut. Mängden papper var enorm och jag bredde ut dem över både dator och skrivbord för att få en överblick på pappren. Jag trodde aldrig jag skulle få någon ordning på materialet.

Omslaget till den här boken är ett foto som vi har fått låna av Acela Tesch. Jag älskar hennes underbara fjäderpennor . Tycker att den här bilden utstrålar skrivglädje, eller vad säger du?

Att hitta glädje i skrivandet är den tjockaste bok jag har gjort, den är på över 400 sidor, det är många skrivtips jag vill dela med mig av.

Dags för tryckning
Både skrivboken och Sveriges Pompeji - Sandby borgs öde är snart klara att gå till tryckeriet och i juni ska de böckerna finnas ute i handeln.  Därefter kan jag till hundra procent koncentrera mig på TudorRosen - Kampen om makten. Den boken är påbörjad och jag har arbetat med berättelsen i huvudet, medan jag har jobbat med de andra två böckerna.

Idéspruta
Låter det konstigt? Inte alls, det är så jag fungerar. Min snart 92-årige far säger att mitt huvud är fullt av små pingisbollar fyllda av berättelser. När som helst kan jag plocka fram en av berättelserna och skriva lite på den, för att sedan stoppa tillbaka den för att den ska ligga där inne i huvudet och växa till sig.

Jag tror pappa har rätt, för det ryms många berättelser i huvudet och rätt som det är skriver jag på någon av dem.

Skrivarkurser
Inte nog med att jag skriver många böcker per år, sedan 2014 håller jag även skrivarkurser på hemmaplan. Det blev mycket populärt förra året, därför har jag i år två helgkurser där vi hittar glädje i skrivandet och får möjlighet att diskutera varandras påbörjade berättelser.

Jag älskar verkligen att vara författare och vet du... Jag har redan börjat arbeta med 2016 års böcker. De ligger där som små pingisbollar och puttrar på tills jag kan plocka ut dem och få ned dem på papperet.

Sugen på att gå en Skrivarkurs för mig? Kika då in på min hemsida Kim M. Kimselius och läs mer.

Ja, nu vet du hur det ser ut när man börjar skriva en bok. Lycka till med ditt bokprojekt!


Kika gärna in på  Kimselius skrivtips eller Författartips för fler skrivtips.

Du hittar även skrivtips i min skrivbok Att skriva med glädje, som finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 30 böcker.  Foto Bertil Knoester.

tisdag 12 maj 2015

"Det känns som om du själv är där!" Skräckresan med Titanic


Har fått ännu en fin recension av Skräckresan med Titanic. Den här gången är det bibliotekare Marianne Toftebjörk som har recenserat boken.



Skräckresan med Titanic av Kim Kimselius
"I Kim Kimselius andra bok i serien Theo- och Ramonaäventyr, reser de med den magiska Månstenens hjälp tillbaka till år 1912. Närmare bestämt till den vecka i april, då fartyget Titanic började sin jungfrufärd i Southampton, för att några dagar senare gå på ett isberg i Nordatlanten. Det osänkbara fartyget sjönk med över 2000 människor ombord. 


Ramonas idé i början av boken är att resa tillbaka i tiden till Titanic för att kunna förhindra katastrofen.  Theo tycker också att det är en bra idé, men känner ändå en viss oro. Men Ramonas entusiasm och vetskapen om att Månstenen kan föra dem hem igen när de vill, lugnar honom.  I nästa sekund står de på Titanics däck. Kajen vimlar av folk som ska med båten och runtomkring dem springer bärare omkring med bagage. Theo och Ramona tittar på varandra. Deras vanliga kläder är utbytta mot kjol och kavaj och ringarna på deras fingrar visar att de är gifta! Både Ramona och Theo börjar långsamt glömma varför de är där. Minnet av livet i Sverige börjar suddas ut. Båda oroar sig för att de inte kommer ihåg någonting.  De kommer inte ens ihåg bröllopet! Men alla intryck ombord på båten får dem att nyfiket vandra runt och kika in överallt där de kommer åt. 

De ser förväntansfullt fram emot resan och ankomsten till New York. De minns inte längre att de kommit dit för att förhindra katastrofen. Hur ska det gå? Ska de själva sjunka med Titanic? Kommer de någonsin hem igen?


Det här är en spännande och medryckande bok där fakta och fantasi varvas på ett smidigt, nästan omärkligt sätt.  Livet och miljön ombord på båten är levande beskrivet. Det känns som om du själv är där och upplever samma äventyr som Ramona och Theo. 

Läs den!"

Bibliotekarie Mariann Toftebjörk/ Skolbibliotek Uddevalla

Tack för den fina recensionen Mariann :-)

Blev du nyfiken på boken? Fråga efter boken hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus, CDON.COM.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.



Jag med några av mina drygt 30 böcker. Foto Bertil Knoester.

måndag 11 maj 2015

Följ med romanfigurerna genom en app

Nu finns det en app som tar dig med till de platser där din spännande bok utspelar sig. Det är en digital app som ska locka den digitala generationen till en ny sorts litterär upplevelse, genom att man läser berättelserna i just den miljö boken utspelar sig.

Första boken är en roman om ett annorlunda Malmö: Udda verklighet av Nene Ormes. Det var Johanna Forsman, kulturarbetare i Malmö som fick idén på gymnasiet. Hon utvecklade en litteraturapp med hjälp av pengar från Statens kulturråd och Malmö stadsbibliotek.

Den som läser romanen i appen får göra det på tjugotvå platser i Malmö. En gps leder läsaren från plats till plats. Gps:n vibrerar när man går åt rätt håll. På så sätt kan man följa kartan utan att behöva titta i mobilen .

Appen, som är gratis att ladda ner, ska fyllas med innehåll. Det som krävs för att en berättelse ska passa i appen är att innehållet är knutet till platser som finns i verkligheten och kan besökas.

Läs mer om appen här.

Visst låter det som ett spännande sätt att läsa böcker. Tänk dig att följa i Theo och Ramonas fotspår runt om i världen genom en app. Åh, vad spännande det låter!

Tycker det är fascinerande med dagens teknik som gör det möjligt att uppleva böcker på många olika sätt.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 30 böcker.  Foto Bertil Knoester.

söndag 10 maj 2015

Boktips: Delad identitet av Astrid Ahlberg


Delad identitet av Astrid Ahlberg

Så jag har längtat efter att läsa den här boken. Förra året när jag var på Ystad Saltsjöbad Spa läste jag första delen i serien om Ön, Porten och förälskade mig direkt i boken. Jag slukade den från första till sista sidan.

När jag fick recensionsexemplar av den andra delen i serien om Ön, Delad identitet, ville jag slänga mig över boken direkt, men jag planerade att spara den till julhelgen för att kunna sträckläsa boken. När jag så fick ännu en spavistelse på Ystad Saltsjöbad i julklapp bestämde jag mig för att boken skulle få följa med dit, eftersom jag då skulle få läsa ostört i fyra hela dagar. Vilken lycka att ha möjlighet att sträckläsa.

Nu blev spavistelsen inställd eftersom min älskade hund Pluto dog. Istället åkte jag till skrivarlyan tillsammans med mina andra två hundar, Tudor och Tickie. Där fick jag äntligen läsa Delad identitet i ett sträck. Åh, vad jag njöt.

Astrid Ahlberg är veterinär, det märks tydligt i hennes skildringar av djurens beteende,  hon lyckas verkligen levandegör dem. Språket är en njutning och miljö- samt personskildringarna är mycket bra. Jag älskar verkligen Astrids sätt att skriva och längtar redan efter tredje delen i serien. Det här är en sträckläsningsbok från första raden till sista, en ren njutning att försvinna in i berättelsen.

Spänningen förhöjdes ytterligare ett snäpp i den här boken, när den inte handlade om Miranda, som var huvudperson i förra boken. Här var hon bara en biperson, jag fick veta vad som hade hänt henne och personerna i hennes omgivning. Men den här gången var det en person i periferin som fick bli huvudperson och den skildringen var en riktig rysare! Läs boken! Jag tror jag snart kommer att läsa om den.

Om boken:
Delad identitet, andra boken i serien om Ön, börjar som en direkt fortsättning på Porten. Vi får följa utvecklingen efter de dramatiska händelserna som avslutar första boken. Men samtidigt utspelar sig ett annat drama, på en annan ö i världen på andra sidan Porten.

En liten pojke blir utsatt för ett grymt experiment som ger honom den felaktiga diagnosen personlighetsklyvning. Under sin kamp för att inte gå under beger han sig som ung man till Ön för att söka efter den enda person han tror kan rädda honom.


Den får fem stjärnor av fem möjliga.


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM.

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina drygt 30 böcker. Foto Bertil Knoester.