Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

tisdag 14 februari 2017

Hämta kunskap i böcker. Här hittar du tips som hjälper dig i skrivandet.

Hämta kunskap i böcker. 
Här hittar du tips som hjälper dig i skrivandet.

I de flesta författargrupper på Facebook är det alltid några som ställer frågor, av de mer enklare slagen. De som man lätt hittar svar på om man läser böcker om skrivprocessen, hur man ger ut en bok, publicerar en e-bok, eller bara vill ha reda på stavningsregler och vad som gäller angående copyright.

Därför tänkte jag tipsa dig om läsvärda böcker, där du hittar allt det du behöver, om du tar dig tid att läsa. Du kommer att upptäcka hur mycket det förhöjer skrivandet. Jag kan ge ett exempel:

På mina skrivarkurser under sommaren läser jag alltid de berättelser deltagarna har med sig. Det brukar vara mycket att påpeka och ändra. Men så var det en berättelse som utmärkte sig, jag läste och läste och hittade inte en enda sak att påpeka. När jag berömde författaren berättade personen att hon hade läst min bok Att hitta glädje i skrivandet från pärm till pärm och även använt den som uppslagsbok under arbetet. Det märktes.

Här kommer tips om böcker som kan hjälpa dig i ditt skrivande och att få berättelsen antagen av ett förlag. För ju mindre fel den har när förlaget tar emot din berättelse, desto större chans har du att få boken antagen.

Handböcker i skrivandet, bra att börja med:
Att skriva med glädje av Kim M. Kimselius
"Just nu läser jag "Att skriva med glädje" av Kim M Kimselius. Som en mental förberedelse inför höstens utmaningar, som en inspirationskälla för vad jag vill bli. För Kim är en framgångsrik författare. Hon har gett ut massvis med böcker och hyllas ofta för sitt fängslande sätt att skriva. I den här boken delar hon frikostligt med sig av sina kunskaper kring skrivandets konst, både vad gäller strategier för själva skrivandet men även på vägen till att bli publicerad. Boken är inte alls vad jag hade förväntat mig. De första kapitlen läste jag på en lunchrestaurang i stan, i tron om att jag skulle kunna suga i mig lite matnyttig fakta i kombination med en barnledig lunch. (Ultimat effektivitet - en småbarnsförälder superkraft/svaghet) Det blev inte så. Det slutade med att jag satt och storgrät där vid bordet, med huvudet nerböjt över tallriken i ett misslyckat försök att dölja mina översvämmande känslor. Jag höll på att missa tiden hos tandläkaren. Sedan dess har jag ömsint förvarat boken på ett barnsäkert ställe - den får inte gå sönder. Den är viktigt. Mycket viktigt." SlaktarStina


Så gör jag av Bodil Malmsten
I boken ingår kapitel om ord, skiljetecken, korrektur, om att sitta rätt, läsa för att lära, dramaturgi. »Ord, meningar, stycken, får aldrig bara bli. Ett tecken på att en bok är en riktig bok är att ingenting av det som står bara får ha råkat bli.«
Så gör jag: Konsten att skriva är rikt illustrerad i färg och innehåller mängder av praktiska råd för det dagliga skrivarbetet - oavsett om du vill bli författare eller bara lära dig skriva bättre.





Handböcker i skrivandet, när du vill förbättra skrivandet
Att hitta glädje i skrivandet av Kim M Kimselius
"Kim M Kimselius har satt ihop en fantastiskt fin vägledning för dig som drömmer om att bli författare eller som redan är det men behöver tips, idéer och inspiration. Kim har i dagsläget skrivit över 40 stycken böcker och bjuder friskt på både anekdoter från sin karriär och på exempel ur sina böcker. Boken är indelad i över hundra korta kapitel, men tanken med det är att man ska kunna använda den som ett uppslagsverk, vilket också underlättas av den detaljerade innehållsförteckningen i början av boken. Kim skriver om allt från gestaltning och dialog, till hur du hittar inspiration, motivation och disciplin. Hon behandlar saker som styckeindelning, förkortningar, syftningsfel och berättar vad en typografisk horunge (!) är. Och mycket, mycket mer. Kort och gott är Att hitta glädje i skrivandet en mycket utförlig och trevlig handbok för blivande eller redan utgivna författare och jag rekommenderar den varmt." Författare Jerker Hultén

Skriv som ett proffs av Lennart Guldbrandsson
Hur får du din bok såld? Hur gör du din egen bok? Skriv som ett proffs!En av tre svenskar drömmer om att skriva en bok. Vill du bli en av dem som skriver klart och dessutom får boken såld? Det enklaste är att göra som proffsen:välja idéer med omsorglägga upp texten så att den blir effektivhitta bokens kärnata hjälp av andramarknadsföra på rätt sättDenna enkla, underhållande guide innehåller massor av tips som du kan återkomma till gång på gång under ditt skrivande och processen med att göra din egen bok. Lär dig hemligheterna, genvägarna och tricken som författare har använt i flera hundra år, tillsammans med flera nya verktyg som faktiskt fungerar.Lennart Guldbrandsson är en efterfrågad lektör och skrivcoach. Han har försörjt sig på sitt skrivande sedan 2008.


Förverkliga din bokdröm av Kristina Svensson och Joanna Björkqvist
En handbok för dig som vill ge ut på eget förlag.Drömmer du om att hålla din egen bok i handen? Nu är det dags att göra verklighet av drömmen. Att ge ut en bok är lättare än det låter. Och roligare.Förverkliga din bokdröm blandar inspirerande berättelser med handfasta råd om allt från kärnläsare till releasefest. Begrepp som ISBN, pliktexemplar och inlaga förklaras på ett enkelt och överskådligt sätt. Boken ger också exempel på upplagor och berättar vad som är skillnaden på a-pris och f-pris.Författarna Joanna Björkqvist och Kristina Svensson delar med stor entusiasm med sig av sina och 25 kollegors erfarenheter av att ge ut böcker. Allt för att också du ska kunna gå från en spirande tanke till färdig bok.

Författarboken av Kristina Svensson
Är du författare, eller drömmer om att bli? Vill du veta mer om hur du etablerar ditt författarskap? Då är detta boken för dig! Författarboken är en handbok för både ambitiösa debutanter och erfarna författare. Den innehåller allt du behöver känna till för att nå ut med dina ord till läsare. I tydliga, konkreta kapitel ger Författarboken tips om alla steg från att skriva klart ditt manus till livet som författare. Tyngdpunkten ligger på olika möjligheter att publicera, marknadsföra och sälja böcker. Bokbranschen är full av seglivade myter och bondfångare. Med Författarboken som initierad och inspirerande guide kan du fatta genomtänkta beslut om ditt författarskap och undvika dyra fallgropar.


Handböcker i skrivandet, när du vill ta författarskapet ett steg längre
10 misstag författare gör av Kristina Svensson, Kim M Kimselius och Lennart Guldbrandsson
"I lättsam förpackning och avskräckande syfte, redovisar de sina och andras felsteg i branschen. Det är ett roligt grepp och nog blir man nyfiken när "Deltar i en novelltävling" och "Skriver det du tror förlag vill ha" presenteras som misstag författare bör undvika. Bokens styrka är dess aktualitet, den självklara hemvisten i 2010-talets kultur- och medieklimat. Här finns inspiration och vägledning att hämta för den som vill börja skriva, bli klar med sitt bokprojekt, publicera sig på rimliga villkor och nå sin målgrupp."
BTJ-häftet nr 24, 2016. Lektör Maria Nyman


Copyright och tryckfrihet för författare och bokutgivare av Göran Fagerström
Boken lär ut allt om copyright (upphovsrätt) och tryckfrihet som är viktigt för författare, egenutgivare, förläggare och bokutgivare på högskolor och andra organisationer. Den ger tydliga svar på betydelsefulla frågor:
– Vad ger upphovsrätten för skydd?
– Vad gäller om man vill använda andras bilder och texter?
– Vad ska man tänka på om boken riskerar att såra andra?





10 tips för att leva på din kreativitet av Lennart Guldbrandsson, Kim M Kimselius och Kristina Svensson
Drömmer du om att förvandla din kreativa hobby till ditt yrke? Eller undrar du om det överhuvudtaget går, trots vad folk i din omgivning säger?
I den här boken får du handfasta råd av tre proffs, med sammanlagt 37 års erfarenhet av bokbranschen. Författaren Kim M. Kimselius, lektören Lennart Guldbrandsson och bokutgivningscoachen Kristina Svensson avslöjar de hemliga knepen för att kunna arbeta med det de älskar att göra. Hur får man en stadig inkomst? Vad är den viktigaste förutsättningen för att bli riktigt produktiv? (utkommer 2017)


Släpp skrivandet loss av Krister Gidlund
Krister Gidlund är bokförläggare sedan sextiotalet. I sin bok beskriver han bokbranschen av idag, berättar om sina möten som författare med ett stort och ett litet förlag samt ger exempel på angelägen, småskalig bokproduktion vid sidan av de kommersiella huvudstråken.







Att göra sin egen bok av Krister Gidlund

Blott en bråkdel av allt som skrivs blir utgivet och får läsare. Trots att det genom den nya datortekniken är billigare och enklare än någonsin att framställa en bok, har det inte blivit lättare att på traditionellt vis få texter utgivna.
Den här boken beskriver i korta drag hur man gör sin egen bok vid datorn. Boken ger tekniska, typografiska och redaktionella råd. Den tecknar även en bild av dagens bokmarknad.




Handböcker i skrivandet som tar upp svenska skrivregler
Svenska skrivregler av Språkrådet
Svenska skrivregler är Språkrådets rekommendationer för hur man skriver och utformar texter: stor och liten bokstav, kommatering, stycken och avstavning, tabeller och diagram etc. I denna nya utgåva har fler avsnitt och råd lagts till, t.ex. ett om utformning av minnesanteckningar och rapporter, ett om alfabetisk sortering av företagsnamn och ett om varumärken och logotyper.





Skiljeteckensboken av Siv Strömquist
Utan skiljetecken, ingen text. Åtminstone inte någon särskilt lättläst text. Det är med skiljetecknen skriftspråkets allra minsta byggstenar som texter tar form, blir överskådliga och begripliga.Det kan vara svårt att hålla reda på reglerna för alla skilje- och skrivtecken. När måste man sätta ut kommatecken? Hur använder man egentligen semikolon? Ska det vara stor eller liten bokstav efter kolon? Är det någon skillnad på svenska och engelska citattecken?




Svenska Akademins ordlista över svenska språket
Svenska Akademiens ordlista brukar betraktas som den inofficiella normen för stavning, böjning och uttal av svenska ord. Antalet ord har i denna trettonde upplaga utökats från 120 000 till ca 125 000 ord. Gamla ord har strukits och nya ord har kommit in. Exempel bland de ca 10 000 nya orden ord är biffig, sunkig, blogg, domänförlust, sudoku, dissa, flippa ur, pierca, skatteväxla, sommarprata, överbelåna.





Språkriktighetsboken
Språkriktighetsboken är en modern, utförlig och resonerande handbok i språkriktighetsfrågor. Den tar upp de vanligaste och viktigaste språkriktighetsfrågorna i svenskan. Här hittar man moderna klassiker som valet mellan större än mig eller större än jag; före eller innan, sin eller hans. Men också nyare språkriktighetsfrågor tas upp, till exempel ofullständiga meningar, kommer att resa eller kommer resa, könsneutrala pronomen och satsradningar.



Svenskt språkbruk

Svenskt språkbruk tar upp grammatiska konstruktioner, mer eller mindre fasta fraser, talesätt och samtalsfraser. Den är ett oumbärligt redskap för professionella språkanvändare och har en självklar plats i bokhyllan hos alla som då och då ställs inför olika slags språkliga problem.







Svenska synonymordboken
Synonymerna kommer inte bara från normalspråket utan även från vardagligt och ålderdomligt språk. Det sistnämnda förekommer i större omfattning i denna bok jämfört med andra synonymordböcker på marknaden och ger boken ett mervärde, eftersom det finns situationer där man vill hitta förslag på ord från äldre språkbruk. Dessutom finns ett stort antal fraser upptagna och för dessa ges synonyma fraser. Även detta är något som man inte hittar i någon större utsträckning i andra synonymordböcker. Boken är ett oumbärligt hjälpmedel för alla som producerar text - författare, journalister, översättare, studenter, bloggare osv - och vill variera sitt språk. 


Handbok om hur man gör en e-bok
Eboksformatering steg för steg av Kristina Back

Har du funderat på att ge ut en ebok?
Allt som behövs är en uppladdningsklar fil i epubformat. Inga avancerade förkunskaper krävs. Eboksformatering steg för steg tar dig från textmanus till kvalitetstestad, uppladdningsklar ebok i epubformat. HTML-mallar för kodning ingår. Boken använder välrenommerade gratisprogram. De kostnadsfria testsajterna huserar hos internationella webborganisationer som World Wide Web Consortium och International Digital Publishing Forum. Författaren är självlärd eboksformaterare. Det här är kort och gott boken som skulle funnits när hon själv startade: En bok för nybörjare som behöver praktisk handledning för eboksformatering från början till slut, med kvalitetskontroller. Tina Back har designat, formaterat och gett ut flera eböcker, både text- och bildbaserade. 
 
Nu tror jag att jag har fått med de allra viktigaste böckerna, där du hittar allt du behöver veta för att skriva den perfekta boken. Inspirationen får du stå för själv.

Lycka till med skrivandet!

Jag med några av
mina drygt 40 böcker.
Foto Bertil Knoester

 
Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius

Läs även Författarbloggen Kim M Kimselius.

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs till sommaren för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans för mig?

Vad roligt att du läser min blogg. Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Här ser du mina handböcker i skrivandet:

Att hitta glädje i skrivandet  Fråga efter den hos din bokhandlare, eller beställ den på nätet.

"Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser
som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade." BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric Ahlgren




Att skriva med glädje, finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok.

"Det är en ovanligt inspirerande bok. Så fort du släpper den går du direkt till datorn och börjar skriva själv. Därför att lusten blir SÅ stor efter att ha läst i denna bok att du helt enkelt inte vill göra något annat än att skriva!" Helena Milton 

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.



10 misstag författare gör Boken finns som e-bok och som vanlig bok. Medförfattare Kristina Svensson och Lennart Guldbrandsson

"I lättsam förpackning och avskräckande syfte, redovisar de sina och andras felsteg i branschen. Det är ett roligt grepp och nog blir man nyfiken när "Deltar i en novelltävling" och "Skriver det du tror förlag vill ha" presenteras som misstag författare bör undvika. Bokens styrka är dess aktualitet, den självklara hemvisten i 2010-talets kultur- och medieklimat. Här finns inspiration och vägledning att hämta för den som vill börja skriva, bli klar med sitt bokprojekt, publicera sig på rimliga villkor och nå sin målgrupp."
BTJ-häftet nr 24, 2016. Lektör Maria Nyman


10 tips för att leva på din kreativitet Medförfattare Kristina Svensson och Lennart Guldbrandsson.

Här får du mängder av tips för att lyckas försörja dig på din kreativitet. Boken utkommer september 2017.






Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här
 
 

2 kommentarer:

  1. Det finns många riktigt bra böcker och jag tycker att för varje bok jag läser kommer det guldkorn som ger nya infallsvinklar och förbättrar skrivandet en aning. Tack för tipsen!
    Kram
    Eva

    SvaraRadera
  2. Hej Eva

    Tack! Du som gått så många skrivarkurser, har du några handböcker i skrivandet som du skulle vilja rekommendera?

    Kram Kim :-)

    SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!