Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

torsdag 13 april 2017

Skriv slutet först

Skriv slutet först

Det är en uppmaning jag ger till alla mina skrivkursdeltagare. I det här fallet lever jag som jag lär.

Har just skrivit sista kapitlet till Resa utan slut. Jag sitter här och darrar, supernöjd med avslutningen.


"Men du har ju redan börjat skriva på berättelsen", kanske du tänker.

Visst har jag det. Men redan då skrev jag slutet på berättelsen. Det är bara det att jag har skrivit ett ännu bättre slut nu.


Möjlighet att ändra slutet
För det är så, om du inte har slutet klart för dig när du skriver berättelsen vet du inte vart berättelsen tar vägen. Därför är det viktigt att skriva slutet först.

Däremot är det bra att veta att du har all tid i världen på dig att ändra slutet innan berättelsen är klar.

Vem vet, jag kanske gör om slutet ytterligare en gång innan boken är klar för publicering. Just nu skriver jag boken Resa utan slut på Wattpad. När berättelsen är klar där tänker jag ge ut den som bok.

Kanske gör jag med den, som jag gjorde med Mördande foto, skriver den först på Wattpad och ger sedan ut den som vanlig pappersbok.

Där lade jag till ett nytt slut i pappersboken, för att de som köpte boken skulle få lite mer än de som läste Mördande foto på Wattpad.

Det där med att skriva slutet först får jag många kommentarer om. "Det går ju inte!" "Det kan man väl inte!" "Varför ska man göra det!" "Nej, det orkar jag inte!" och många, många fler kommentarer.

När jag får dem att skriva slutet först, det behöver inte vara ett fullständigt slut, det räcker ibland med stolpar, då går skrivandet betydligt mycket bättre.



Slutet är målet
Jag har tidigare pratat om mål här på Skrivarbloggen. Om du skriver slutet först har du ett mål att nå fram till. Slutet hägrar där i fjärran och du vet vilka ord som behövs för att ta dig dit.

De som har lyssnat på mig och skrivit målet först, har haft betydligt lättare för att skriva hela berättelsen. Dessutom har det gått snabbare för dem än vad det brukar att skriva en berättelse.

"Oj, vad mycket lättare det blev!" är en av många kommentarer jag får när de skrivit slutet först.

En annan anledning till att skriva slutet först är att man då inte har så bråttom att skriva berättelsen klar. Ibland händer det att man har slutet klart för sig i huvudet, men inte tillåter sig att skriva ned det, utan håller kvar det i tankarna och skriver på för att nå slutet.

I många fall blir berättelsen inte värst bra, eftersom målet att nå slutet så fort som möjligt gör att man slarvar med mitten. Därför ska man skiva slutet först!

Jag vet, jag talar av 20 års erfarenhet som etablerad författare. Jag har testat det mesta i skrivväg. Det här sättet fungerar bäst för mig.

Lycka till!
Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare


Copyright Kim M. Kimselius

Läs även Författarbloggen Kim M Kimselius.

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2017 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?

Vad roligt att du läser min blogg. Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!


Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!