Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

tisdag 27 juni 2017

10 tips att ta kritik på rätt sätt

10 tips att ta kritik på rätt sätt

Just nu är det sommar och läsning som gäller. Det märks framförallt på att det pratas mer om böcker på nätet.

Hur gör man då om man får en recension som får det att göra ont i magen och tårarna att stiga i ögonen?

För det är inte bara positiva omdömen man får av sina böcker, oavsett om man har skrivit en bok, eller som jag 45 stycken.

Jag har en känsla av att många letar fel i berättelserna, något de har med sig från skolan. En av mina läsare sa att skolan hade förstört hennes kärlek till läsning, eftersom de var tvungna att recensera varje bok. Men inte bara skriva ett positivt omdöme, utan även leta upp allt negativt och verkligen bryta ned boken till minsta beståndsdel.

Blev ledsen när jag hörde det. Varför gör man så som lärare? Ska man inte få eleverna att älska att läsa? Räcker det inte med att berätta från hjärtat vad man tycker om boken? Vad man tycker och varför man tycker så?

Okej, tillbaka till vad man gör om man har fått negativa omdömen. Här är mina 10 tips på att ta kritik på rätt sätt:

1. Låt någon annan läsa recensionen
Du ska se att den personen inte alls ser kritiken lika negativ som du gör. Det kan till och med vara så att personen tycker att din recension är jättebra.

2. Allt omnämnande av din bok är bra
Det var något jag lärde mig som debutant. "Det är inte viktigt vad de skriver om dig och din bok, det viktigaste är ATT de skriver!" sa min redaktör. Det har hjälpt mig mycket, inte bara att ta kritik, utan även att inte deppa över att någon har citerat mig fel i en tidningsartikel.

3. Kanske har läsaren rätt?
Läs recensionen igen och tänk över vad läsaren menar med sina negativa ord. Kanske har personen rätt, om du tänker efter och är ärlig mot dig själv? Det är lätt att bita ifrån och bli arg. Försök istället ta till dig kommentaren som i slutändan kanske förbättrar ditt skrivande.

4. Inte ens läsaren har rätt
Nu är det så att alla har olika smak. Alla kan inte tycka lika om allting. Om du får en urdålig recension av din bok, kan det vara så att boken helt enkelt inte passar just den läsaren. Tänk lite längre. Har du någon gång diskuterat en bok du har läst, som du älskar och kan tänka dig att läsa igen? Har du varit med om att när du berättar om boken för en person som också har läst den, händer det att den andra personen inte alls tycker om boken? Kanske du inte har upplevt just det här, men precis så är det.

5. Det finns alltid någon bra rad att lyfta ut
Även om den som läst boken har mycket negativt att säga om din text, finns det oftast alltid något positivt. Lyft ut dem orden, ta till dig dem, istället för att hänga upp dig på det negativa. Det är de positiva orden du ska sprida, inte de negativa. Världen är tillräckligt hemsk, försök att tänka positivt i alla lägen!

6. Se helheten
Om du får fyra recensioner, där tre är bra och en är dålig. Vilken fokuserar du på då? Oftast blir det den som inte tycker om din bok. Helt fel! Försök att se helheten och fortsätt tänk positivt.

7. Spara de bra orden
Ibland behövs man lyftas efter att ha läst en negativ recension. Se då till att ha sparat de positiva orden i ett dokument, i en skrivbok, eller någonstans där de är lätt tillgängliga. När du får en dålig recension är det bara att plocka fram de positiva orden och läsa igenom dem. Då känns allt mycket bättre.

8. Ingen vill dig illa
Bara för att du har fått ett dåligt omdöme om din bok, betyder det inte att den som läst den vill dig illa. Den har bara sagt sin ärliga åsikt. Det är bara just den personens åsikt, för att personen tycker exakt så efter att ha läst boken.

9. Skriv upp den negativa kritiken
"Nej, du skrev just att jag skulle skriva upp och spara de positiva orden", kanske du tänker. Men det är lika viktigt att ta till sig den negativa kritiken och spara den. Är den konstruktiv? Har läsaren rätt? Kan den förbättra ditt skrivande? Det är frågor jag alltid ställer mig när någon skriver något negativt om mina böcker.

10. Tänk positivt!
Världen går inte under för att någon har skrivit negativt om din berättelse. Tänk positivt! Låt dig inte sjunka ner i tankar som "jag är totalt värdelös", "jag duger inte som författare", "varför skriver jag egentligen?". Vänd dina negativa tankar till något positivt istället och fortsätt skriv!

Lycka till!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius

Läs även Författarbloggen Kim M Kimselius.

Vad roligt att du läser min blogg. Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!