Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med över 40 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare och föreläsare.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

onsdag 22 mars 2017

"Jag beundrar hur du kunde skriva det så proffsigt"

"Jag beundrar hur du kunde skriva det så proffsigt"

Älskar att få brev från läsarna. De lyfter och inspirerar. Kanske är det fel att skriva att det är extra roligt att få brev från en ny läsare, men det är så det känns. Ännu en läsare som har hittat till mina böcker och tycker lika mycket om dem som de läsare som följt mig under mina 20 år som författare.

Den här gången är det Mördande foto som har fått beröm. Den har jag skrivit på Wattpad där berättelsen har nästan 40.000 läsningar. När boken var färdigskriven där tryckte jag upp den som pappersbok. Den är den som Frida, 12 år, har läst. Här kan du läsa vad hon tycker om boken:


"Jag heter Frida och är tolv år. Vi fick i uppgift i skolan häromdan att läsa en bok och sedan recensera den. Jag har aldrig läst någon bok som du har skrivit förut men jag tänkte att jag skulle prova att läsa en bok av någon annan författare. Jag lånade"Mördande foto". Framsidan såg lite kuslig ut när den stod där på en hylla i biblioteket så det var det som fick mig att välja just den. Jag började läsa och blev helt fast.  Det tog bara någon dag att läsa ut den. Det som var så bra med den här boken var att du väntade med att berätta vem mannen var. Jag blev så nyfiken att det var svårt att släppa den när jag skulle sova. Jag beundrar hur du kunde skriva det så proffsigt när du skrev vad de olika karaktärerna tänkte. Det jag ville säga med det här mailet var helt enkelt att jag älskar boken och att jag kommer tvinga mina kompisar att läsa den."

Tack Frida för dina fina ord!

Har du läst någon av mina böcker? Vill du skriva till mig och berätta vad du tyckte om dem? Mejla Kim M. Kimselius så jag får veta vilken bok du har läst. Kanske kommer dina ord här på min blogg en dag.

Tidigare i veckan skrev jag om läsarnas betydelse för mitt författarskap. Fridas ord är ytterligare ett bevis på hur mycket läsarna inspirerar mitt skrivande.

Jag skriver på och hoppas få fler positiva brev och mejl om mina böcker.

Ha en fin dag!


Jag med några av
mina drygt 40 böcker.
Foto Bertil Knoester

 
Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius 
Läs även Författarbloggen Kim M Kimselius.

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2017 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?

Vad roligt att du läser min blogg. Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!Här ser du några av de senast utkomna böckerna:
Döden på Island. Fråga efter den hos din bokhandlare eller beställ den på nätet.
"Boken är spännande hela vägen från början till slut. Något som bidrar till spänningen är att Kim Kimselius är en mästare på cliffhangers. Nästan varje kapitel avslutas med en, och det går inte att låta bli att läsa nästa kapitel." Jenny Forsberg
Det osynliga folket på Island. Fråga efter den hos din bokhandlare eller beställ den på nätet.
"Har just läst klart Döden på Island och Det osynliga folket på Island, och tycker att de är två av de bästa böckerna i serien så här långt (och det kommer från någon som älskar alla böckerna i Theo och Ramona-serien)! Fast det är förstås svårt att slå Tillbaka till Pompeji." Wattpad/Fish-out-of-Water-5

Mördande foto. Fråga efter den hos din bokhandlare eller beställ den på nätet.
"Gud vilken rysare!" Wattpad/alejon03
"En av världens mest spännande och bästa böcker tycker jag!" Wattpad/arongustavsson
Staden på andra sidan Fjäderpennan. Fråga efter den hos din bokhandlare eller beställ den på nätet.
"Fantasyserien, Staden på andra sidan, utgör en härlig kontrast mot den historiska Theo och Ramonaserien. Kims fantasi är levande och man vet aldrig hur historien ska utveckla sig, eller vilka äventyr som väntar på nästa blad." Ingela Svensson
Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

tisdag 21 mars 2017

Just nu är det mord som gäller

Just nu är det mord som gäller
Varvar researchläsning och skrivandet av Äventyr i Uddevalla med att läsa korrektur på Morden på Färgargården.


Den här boken är unik. Här finns samlade noveller av de skrivkursdeltagare som bott på Färgargården. Gården som byggdes på 1700-talet, där det bakom varje buske, och under varje sten, finns bevis på en otrolig historia. Det gamla huset har varit tyst vittne till alla händelser. Bara skarpa ögon, flexibel hjärna och flitiga pennor hos dessa utvalda skribenter, lyckades gräva fram berättelserna. Varje händelse i sig en juvel. Nu är de litterära dyrbarheterna samlade i skattkistan med namnet Morden på Färgargården.

Sexton författare har inspirerats av atmosfären i det gamla huset och berättelserna har vuxit fram. Genom novellerna får du ta del av det förflutna och se vad som händer när varken fantasi eller ord sätter några gränser. Vad är det för hemligheter som döljs på Färgargården? Läs, njut och försvinn bort i gränslandet mellan fantasi och verklighet.

Den här boken ger jag ut i samarbete med mina skrivkursdeltagare från 2016.  Alla deltagarna har korrekturläst berättelserna, efter att jag har lagt in texterna som en färdig bok. Nu när jag har åtgärdat korrekturfelen som deltagarna upptäckt, är det min tur att läsa boken från pärm till pärm, ett rent nöje.

Baksidestexten har skrivits av Elena Persson, en av skrivkursdeltagarna 2016. När vi arbetade med baksidestexter blev ovanstående text till. Alla blev lika förvånade. Det var nämligen bara Elena som hade skrivit till vår kommande novellsamling, de andra hade skrivit fiktiva baksidestexter.

Jag sitter och ler medan jag läser. Minnen från sommaren som gick, saker vi pratade om och själva Eringaboda och Färgargården dyker upp inom mig. Författarna har verkligen lyckats ge en målande beskrivning av Eringsboda med omnejd, speciellt Färgargården där alla hemskheter utspelar sig.

Medan jag arbetar med texten, jobbar Jan på själva bokomslaget. Så här långt har han kommit med det:
Det återstår fortfarande text som ska in på baksidan, avstavningen på deltagarnas namn ska åtgärdas och lite annat pyssel innan omslaget är helt klart.

Den som har gjort illustrationen det här året är Maria Attestål, en av kursdeltagarna. Hon har verkligen lyckats fånga stämningen i bokens berättelser. Eller vad tycker du? Ja, nu har du ju inte läst berättelserna, men visst ser boken spännande ut, lite lagom läskig.

Förra årets bok hette Färgargårdens andar. Du kanske kan ana vad den boken handlade om? Det här omslaget har konstnären Raisa Uotila gjort.
Som du förstår var 2016 års tema, deckare och mord. Något kursdeltagarna har tagit fasta på. En del berättelser är riktigt bloddrypande, andra är lite mer åt det skämtsamma hållet. Det tycker jag är bra, för då finns det något för alla läsare.

Nu ska jag fortsätta läsa om mord, eller så skriver jag på Äventyr i Uddevalla istället, inte lika blodigt, men nog så spännande och intressant.

Jag med några av
mina drygt 40 böcker.
Foto Bertil Knoester

 
Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius

Läs även Författarbloggen Kim M Kimselius.

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs till sommaren för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans för mig?

Vad roligt att du läser min blogg. Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Här ser du mina handböcker i skrivandet:

Att hitta glädje i skrivandet  Fråga efter den hos din bokhandlare, eller beställ den på nätet.

"Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser
som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade." BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric Ahlgren
Att skriva med glädje, finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok.

"Det är en ovanligt inspirerande bok. Så fort du släpper den går du direkt till datorn och börjar skriva själv. Därför att lusten blir SÅ stor efter att ha läst i denna bok att du helt enkelt inte vill göra något annat än att skriva!" Helena Milton 

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.10 misstag författare gör Boken finns som e-bok och som vanlig bok. Medförfattare Kristina Svensson och Lennart Guldbrandsson

"I lättsam förpackning och avskräckande syfte, redovisar de sina och andras felsteg i branschen. Det är ett roligt grepp och nog blir man nyfiken när "Deltar i en novelltävling" och "Skriver det du tror förlag vill ha" presenteras som misstag författare bör undvika. Bokens styrka är dess aktualitet, den självklara hemvisten i 2010-talets kultur- och medieklimat. Här finns inspiration och vägledning att hämta för den som vill börja skriva, bli klar med sitt bokprojekt, publicera sig på rimliga villkor och nå sin målgrupp."
BTJ-häftet nr 24, 2016. Lektör Maria Nyman


10 tips för att leva på din kreativitet Medförfattare Kristina Svensson och Lennart Guldbrandsson.

Här får du mängder av tips för att lyckas försörja dig på din kreativitet. Boken utkommer september 2017.


Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

måndag 20 mars 2017

Läsarnas betydelse

Läsarnas betydelse

Utan läsare skulle jag inte vara författare, ganska självklart eller hur? Jag har trogna läsare. Många av dem har följt mig i tjugo år, blivit vuxna och själva fått barn. Deras barn introduceras sakteligen för mina böcker. Det är en märklig och helt underbar känsla.

Under alla år har jag varit noga med att hålla kontakt med läsarna. Jag besvarar alla brev och mejl, även om det ibland kan ta lite tid. Ibland har jag ingen möjlighet att besvara vanliga brev, eftersom avsändaren har glömt att sätta ut sin adress, trots att de avslutar brevet med "snälla, du kan väl svara på mitt brev".  Det gör mig lite ont att jag inte kan besvara breven, för jag vet att det kanske ligger mycket mod bakom att fatta beslutet att skicka ett brev till en "livs levande" författare.

Att jag satte "livs levande" inom citattecken beror på att det är ord jag ofta får höra när jag är ute och föreläser. "Tänk att få krama en livs levande författare." Ofta tror barn att författare är någon som levde för länge sedan. När de får veta att författaren faktiskt lever och att de själva kanske kan bli författare en dag, då händer något alldeles speciellt. De börjar läsa mer och de skriver.

Nu har jag förmånen att ha stor spridning bland åldrarna hos de som läser mina böcker. Den allra yngsta som har läst mina böcker själv var sex år. Ofta händer det att läsare i sjuårsåldern berättar hur mycket de älskar mina böcker. Jag brukar säga att vissa av böckerna passar för nio år och uppåt. Andra från tolv och uppåt, men så har jag en bok där jag alltid säger att man måste vara tretton år för att läsa, det är Den där dagen. Självklart vill alla som inte är tretton läsa just den...


Visst är det konstigt, att det som är förbjudet lockar mest?

Nå, tillbaka till åldrarna. Den äldsta läsare som har skrivit till mig var 98 år. Mellan 7 och 98 har mina böcker läsare i precis alla åldrar. Det tycker jag är helt underbart.

De vuxna läsarna träffar jag och tar en fika med när jag är på besök i deras stad, så även med de yngre läsarna, men då i föräldrarnas sällskap.

Efter några år får jag höra hur mycket det betydde för de när de var barn och fick fika med sin favoritförfattare.  Just då, när vi sitter där med varsin bulle och kopp te, blir det inte många ord sagda från de yngre. Då är det jag som får prata. Ibland är det svårt att hitta ord, eftersom jag sällan får svar. De är alltför blyga för att prata med mig.

Under min författarkarriär har jag mött oändligt många som har bjudit på sig själv, som stöttat och funnits där. Det är viktigt med sådana personer för att man ska må bra. Därför har jag alltid försökt att i min tur finnas där för mina läsare. Jag lyssnar på dem och tar till mig vad de säger. Och vet du... De älskar att bli sedda. Och de blir överlyckliga när jag lyssnar på deras förslag om vad jag ska skriva om. Här är en läsares ord:

"I mitt brev, gjorde jag en förfrågan till dig om du kunde skriva en berättelse om Titanic, där Theo och Ramona var huvudpersonerna. Jag kommer ihåg så väl att du skrev att du skulle lägga den idén på tankelistan kring böcker. Till min förvåning såg jag för några veckor sedan att du skrivit denna boken och gett ut den. Kan inte mer än och säga att jag är överlycklig och tacksam."

Det var inte bara den här personen som skrev och önskade att jag skulle skriva om Titanic, det var så många att jag slutligen skrev Skräckresan med Titanic. Den boken har vi tryckt om flera gånger.

Utifrån mina läsares önskemål har jag en serie fristående böcker som heter Theo- och Ramonaäventyr. Där blandar jag historiska äventyrsberättelser med fantasyberättelser. Till skillnad från de historiska äventyrsböckerna om Theo och Ramona, som enbart består av faktabaserade böcker, med faktadel. Något som jag även har i Theo- och Ramonaäventyr, om just den titeln är en historisk äventyrsbok.

Oj, det här blev en lång text. Hade bara tänkt berätta hur viktiga jag tycker att läsarna är, för utan dem skulle jag inte ha fått uppleva att fira tjugo år som författare i år, 2017.

Tack alla läsare för att ni har följt mig under så många år. I år väntar en överraskning till er alla. Den avslöjas i höst, i samband med Bokmässan i Göteborg. Jag hoppas du kommer dit. B09:20 är mitt monternummer. Tack för att du finns!
Jag med några av
mina drygt 40 böcker.
Foto Bertil Knoester

 
Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius 
Läs även Författarbloggen Kim M Kimselius.

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2017 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?

Vad roligt att du läser min blogg. Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!Här ser du några av de senast utkomna böckerna:
Döden på Island. Fråga efter den hos din bokhandlare eller beställ den på nätet.
"Boken är spännande hela vägen från början till slut. Något som bidrar till spänningen är att Kim Kimselius är en mästare på cliffhangers. Nästan varje kapitel avslutas med en, och det går inte att låta bli att läsa nästa kapitel." Jenny Forsberg
Det osynliga folket på Island. Fråga efter den hos din bokhandlare eller beställ den på nätet.
"Har just läst klart Döden på Island och Det osynliga folket på Island, och tycker att de är två av de bästa böckerna i serien så här långt (och det kommer från någon som älskar alla böckerna i Theo och Ramona-serien)! Fast det är förstås svårt att slå Tillbaka till Pompeji." Wattpad/Fish-out-of-Water-5

Mördande foto. Fråga efter den hos din bokhandlare eller beställ den på nätet.
"Gud vilken rysare!" Wattpad/alejon03
"En av världens mest spännande och bästa böcker tycker jag!" Wattpad/arongustavsson
Staden på andra sidan Fjäderpennan. Fråga efter den hos din bokhandlare eller beställ den på nätet.
"Fantasyserien, Staden på andra sidan, utgör en härlig kontrast mot den historiska Theo och Ramonaserien. Kims fantasi är levande och man vet aldrig hur historien ska utveckla sig, eller vilka äventyr som väntar på nästa blad." Ingela Svensson
Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


söndag 19 mars 2017

Det här tål att upprepas

Det här tål att upprepas

I veckan har jag varit och föreläst i olika skolor, haft inspirationsföreläsningar och skrivarkurser. Vid ett tillfälle kom diskussionen om ordet KOLLA upp. Ett ord som används allt oftare i böcker och medier, något jag försöker förändra när det används entonigt och utan synonymer.

Läser just nu en superbra bok. Den enda anmärkningen jag har är att ordet KOLLA används antingen de ska inspektera ett utrymme, titta efter någon, eller läsa dokument. Läs KOLLA istället för inspektera, titta, läsa, så ser du skillnaden och inser hur fattigare språket blir.

Nåväl, lärarna gör allt vad de kan för att få barnen att använda fler ord, samtidigt blir språket allt fattigare. Här har vi författare ett ansvar. Det är i böckernas värld, antingen i skolan eller utanför den, som barnens ordförråd växer. Inte på datorerna, i de sociala medierna eller mobilerna. Där används förkortningar och samma ord, oftast de som först dyker upp som förslag på den media man använder.

Synonymer till kolla
Se, titta, kontrollera, kollationera, övervaka, undersöka, checka, granska, verifiera, skaffa upplysningar om,

Värna om språket
Hjälp till att värna om språket, berika det med synonymer och utmana läsarna. Ge dem möjlighet att ta reda på vad svåra ord betyder, istället för att hela tiden använda samma ord, enkla och ibland banala.


Utmaningar
Det är genom utmaningar man lär sig. Jag är ett levande bevis på det. När jag skulle lära mig franska konversation kom jag till en kurs där läraren bara pratade franska. Jag förstod ingenting. Jag fick med mig en skönlitterär bok på franska och ett lexikon. Jag fick slå upp vartenda ord och grät mig igenom första kapitlet, men jag jobbade, läste och blev glad när jag lyckats förstå vad kapitlet handlade om.

Nästa vecka upprepades samma sak, med den skillnaden att jag förstod vissa av lärarens ord. Efter ett tag behövde jag inte slå upp ord när jag läste den franska boken och jag förstod vad läraren sa, ja, jag kunde till och med prata franska.

Jag har stor respekt för de som kommer till vårt land, utan att behärska vårt språk, men snabbt lär sig behärska det. För att de ska få samma utvecklingsmöjlighet som jag fick genom att läsa Victor Hugo på mina franskalektioner, bör vi som skriver böcker tänka på språket, skriva ett vårdat språk och utmana dem att lära sig fler ord. Detta gäller även de barn som är födda här i landet.

Kärlek till orden
Jag brinner för att sprida kärleken till orden. Svenska språket är fint och vi ska vara stolta över det. Ofta får jag höra av utländska vänner att de är imponerade över oss svenskar som kan så många språk, förutom vårt eget, oftast även engelska, tyska, franska, italienska, spanska, norska och danska. Kanske inte alla de här språken, men flera av dem.

Jag hoppas att mina författarkollegor, och du som har ambition att bli författare, tar till sig det här inlägget och värnar om språket i skriftlig form. Snälla, använd synonymer och inte KOLLA till allting.


Jag med några av
mina drygt 40 böcker.
Foto Bertil Knoester

 
Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius

Läs även Författarbloggen Kim M Kimselius.

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs till sommaren för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans för mig?

Vad roligt att du läser min blogg. Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Här ser du mina handböcker i skrivandet:

Att hitta glädje i skrivandet  Fråga efter den hos din bokhandlare, eller beställ den på nätet.

"Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser
som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade." BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric Ahlgren
Att skriva med glädje, finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok.

"Det är en ovanligt inspirerande bok. Så fort du släpper den går du direkt till datorn och börjar skriva själv. Därför att lusten blir SÅ stor efter att ha läst i denna bok att du helt enkelt inte vill göra något annat än att skriva!" Helena Milton 

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.10 misstag författare gör Boken finns som e-bok och som vanlig bok. Medförfattare Kristina Svensson och Lennart Guldbrandsson

"I lättsam förpackning och avskräckande syfte, redovisar de sina och andras felsteg i branschen. Det är ett roligt grepp och nog blir man nyfiken när "Deltar i en novelltävling" och "Skriver det du tror förlag vill ha" presenteras som misstag författare bör undvika. Bokens styrka är dess aktualitet, den självklara hemvisten i 2010-talets kultur- och medieklimat. Här finns inspiration och vägledning att hämta för den som vill börja skriva, bli klar med sitt bokprojekt, publicera sig på rimliga villkor och nå sin målgrupp."
BTJ-häftet nr 24, 2016. Lektör Maria Nyman


10 tips för att leva på din kreativitet Medförfattare Kristina Svensson och Lennart Guldbrandsson.

Här får du mängder av tips för att lyckas försörja dig på din kreativitet. Boken utkommer september 2017.


Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här