Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 2 december 2017

De magiska tjugonio en bokstavsvärld

De magiska tjugonio en bokstavsvärld


Det här är en unik bok, där 29 författare har skrivit text till var sin bokstav i alfabetet och 29 illustratörer har illustrerat texterna.

Den här boken är en guldgruva, med alla finurliga texter och illustrationer där man hela tiden upptäcker nya saker. Är övertygad om att boken kommer att bli älskad av många. Läs den!




Följ med in i alfabetets magiska bokstavsvärld! Här får du träffa familjen Ankström som har hopptävling. Björnen Bertil som bjuder på blåbärssaft på sitt kalas. Draken som vaktar sin dyrgrip. Isbjörnen som inte vill bli intervjuad. Du hamnar till och med på operan och mitt i en piratduell! Blir du trött kan du gå på picknick och räkna nypon, eller besöka en sällsynt sort på en quiltad filt. Kanske vill du hänga med den raska räven Ragnar till regnbågens slut? Eller heja på den slöa snigeln i tv-spelet? Om inte annat har vi det trevligt tillsammans. Men du, se upp för åskan!

De magiska tjugonio, en bokstavsvärld är ett unikt projekt där 29 illustratörer och 29 författare har gått samman och skapat en annorlunda, brokig och färgsprakande bok kring vårt alfabet. Redaktör och initiativtagare är Kris Kite Stenmark. 





Den får fyra stjärnor av fem möjliga.


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM.

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 50 böcker. Foto Bertil Knoester.

fredag 1 december 2017

Då var det fredag igen...

Då var det fredag igen...

Tänk vad veckorna springer iväg. Idag är det första december, snart julafton, nyårsafton och ett nytt år, med alla de löften man fyller sig själv med. Nej, nu ska vi inte se så långt fram i tiden, utan ta var dag som den kommer.

Min mor sa alltid "Var dag har nog av sin prövning!" Så sant.

Mina ord är "Så går en dag ifrån vår tid och kommer aldrig åter."

Har du några ord du bär inom dig, ord som har följt dig större delen av ditt liv, som innebär något för dig, som du vill berätta om.

Mina ord kommer från när jag var på konfirmationsläger på Ransbergs Herrgård i Ransäter. Där gjorde jag en almanacka för att räkna ned dagarna tills det var dags att åka hem. Ovanför bladen skrev jag just Så går en dag ifrån vår tid och kommer aldrig åter. Varje dag tog jag bort ett blad och kom närmare hemfärd. När det väl var dags för det ville jag inte åka hem. Då hade jag lärt känna alla, skaffat mig pojkvän och trivdes med livet. Men allting har ett slut, både det roliga och det dåliga.

Det här har varit en bra vecka, även om jag inte har fått så mycket skrivtid som jag hade önskat, men det får jag se till att få kommande vecka.

Vill du ha en utmaning inför helgen? Skriv dina klokord och berätta varför du just har dem. Om du inte har några klokord får du försöka hitta dem.

Mejla mig och berätta vilka dina kloka ord är, eller lägg in dem här i kommentarsfältet.

Skriv på och håll drömmen levande!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.



onsdag 29 november 2017

Lissabon Romersk teater och Catedral de Lisboa

Lissabon Romersk teater och Catedral de Lisboa

För mig var hela researchresan till Lissabon ett enda stort äventyr, även om jag jobbade hårt. Märtha och Thomas Rebert, mina guider, hade fullspäckat program och jag visste i stort sett inte vad som väntade. Även om de berättade det, sa det mig ingenting, eftersom jag inte hade hunnit läsa research inför Lissabonresan. Det här är mitt fjärde blogginlägg om Lissabonresan, men fortfarande första researchdagen.

Efter att vi hade besökt Castelo de Sao Jorge vandrade vi vidare. Jag hade ingen aning om vart vi var på väg. Jag hade fullt upp att ta in omgivningarna. Alla vackra kakelklädda hus...

...alla dessa trappor...
 ...och smala gator.
Rätt som det var stötte vi på en utgrävning, mitt i staden. Det var en gammal romersk teater Olisipo.

Efter det gick vi vidare till Catedral de Lisboa. En mäktig katedral som delvis förstördes av jordbävningen 1755.
 Fönstren var magnifika. Det här var min favorit.

Den här kistan fastnade jag för så fort jag såg den, en nunna som ligger och läser en bok.

Att beskriva det här taket så att läsaren upplever det genom mina ord blir inte lätt.

Här är den del som förstördes av jordbävningen. Nu håller de på att gräva ut den och har hittat en romersk bosättning.

Otroligt vackra fönster. Både utan glas och med glas.


 Alla kistor hade hundar vilande vid sina fötter eller vid kistans tassar.
De här såg ut som två schäferhundar.

 Det här var en mäktig hund. Jag kunde inte låta bli att klappa honom.

Tänk om man kunde få en sådan här grav, där jag ligger och läser en bok, med mina hundar vid fötterna. Då skulle jag titta ned från mitt moln och le stort.

Dörren in till Catedral De Lisboa var något alldeles extra. Så vacker.

Genast vi klev ut ur katedralen kom spårvagn 28. Det blev en bra bild, utan bilar. Här kan du se hur fullproppade spårvagnarna är hela tiden.

Det finns andra spårvagnar än 28. Den gröna är en turistspårvagn som guidar genom staden.

Titta uppåt på den här bilden, då ser du fästet där spårvagnen hämtar elektricitet, ser du även snöret som går ned från den? Snöret finns där för att lägga stången på plats, för det händer rätt ofta att den hoppar ur och då blir det stopp.

Vi stötte på ett brudpar som fotograferades med triumfbågen i bakgrunden. Innan jag fick upp kameran var fotograferingen avslutad och brudparet på väg därifrån.

Mäktiga, svalkande gångar att gå i när solen är het.

Det här är Myrornas torg. Egentligen heter det Praca do Municipio. Myrornas torg har Märtha och Thomas gett det, eftersom konstverken ser ut som myror. Visst gör de?

Dags för ett gemensamt foto där jag försökte fånga "myrorna" i bakgrunden.

Hela torget är fullt med "myror".

Genom gången vid myrornas torg ser du rakt ned till havet. Vi tar den vägen och fortsätter till båten som ska ta oss hem till Costa de Caparica.

Här sitter vi på båten och ser Ponte 25 de Abril, den stora bro som leder över floden. Tyvärr är båtens rutor väldigt smutsiga, så det blev ingen perfekt bild.

Nu har vi kommit till andra sidan och ser tillbaka mot Lissabon City. Ser du den lilla pricken uppe över staden. Det är ett flygplan på väg ned för landning.

Det här är sista inlägget från min första researchdag i Lissabon. Tänk att jag gjorde så mycket att det har blivit fyra blogginlägg om dagen. Du kan läsa samtliga blogginlägg nedan.

Läs även:
Mitt första möte med Lissabon.
Lissabon och spårvagn 28.
Lissabon och Castelo De Sao Jorge.

Har jag lyckats övertyga dig om hur mysig stad Lissabon är? Känns det som om du också vill resa till Lissabon. Det rekommenderar jag dig varmt att göra!

Igår skrev jag ett blogginlägg om hur jag längtade efter att åka tillbaka till Lissabon för att sätta mig där och skriva boken Tsunamikatastrofen i Lissabon.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se. 


Att göra det bästa av varje dag

Att göra det bästa av varje dag

Att skriva med glädje handlar hela mitt liv om. Både att skriva mina egna böcker, men även att inspirera andra att hitta glädjen i skrivandet.

En sak som jag tycker är viktig är att göra det bästa av varje dag. Min ambition är alltid att skriva på min bok från 08.00-17.00, men så fungerar inte livet. Inte ens för en heltidsförfattare.

Just nu håller Jan på att göra en bok för Eringsbodas hembygdsförening, där jag också medverkar med text. Dessutom står jag för layouten och korrekturläsningen. Igår kom Jan med ännu ett manus för korrekturläsning, ny text hade tillkommit, nya bilder. Mycket att gå igenom med andra ord.

Deadline för skrivkursdeltagarna närmar sig, 1 december, och berättelserna strömmar in. Alla ska läsas och läggas in i InDesign för att bli en färdig bok. Men de ska också läsas för att godkännas. Till den här boken har jag också skrivit text och ska skriva ytterligare en text.

Skräckresan med Titanic säljer och säljer och säljer. Just nu är det Titanicutställning i Malmö och de beställer ständigt nya böcker. Med andra ord är boken slut och vi har beställt nya från tryckeriet. Idag kom Inlagan, alltså den text som du läser i boken, för godkännande. Då ska den gås igenom för att hitta eventuella fel. Ett snabbt arbete i många fall, men idag fastnade jag i boken och började läsa. Tårarna steg i ögonen och jag tänkte "Har jag skrivit det här, det är jättebra!" Sedan skärpte jag till mig och tänkte att jag fick lyssna på boken när den kommer ut som ljudbok istället.

Mejlen kommer hela tiden och ska besvaras. Nu har jag en enda plats kvar till grundkursen på Färgargården. Helt fantastiskt! Det är också sådant som tar tid. Bekräftelse ska skickas till de som anmält sig. Det gäller att se till att de hamnar på rätt vecka, samt att det blir rätt antal deltagare och inte överbokat. Av erfarenhet vet jag att några kommer att hoppa av, därför har jag reservplatser till samtliga kurser, något som visade sig vara bra i somras då det blev några återbud.

På grund av allt detta gick jag upp extra tidigt idag och hann skriva en hel del i mörkret, medan hundarna och maken låg och sov. Just nu är det Tsunamikatastrofen i Lissabon som jag skriver på, varvat med allt det där andra.

Vet du vad jag skulle vilja göra just nu? Jo, jag skulle vilja ta min dator, sätta mig på planet till Lissabon och stanna ett par veckor på det hotell där jag bodde på researchresan. Där skulle jag vilja sitta och skriva färdigt boken. Med havsutsikt, med långa strandpromenader medan orden tumlade omkring inom mig, ljumma dagar och kvällar, inga mejl, inga andra måsten som pockade på, bara skriva.

Samtidigt vill jag inte det, innerst inne. Jag tycker det är underbart skönt att få vara hemma november/december i år. Något jag inte har varit på cirka 15 år, eftersom jag brukar resa runt och signera som mest under de månaderna. I år blir det inte så. Jag har varit sjuk till och från sedan jag var på Island i september och jag känner mig sliten, orkar inte mer med andra ord. Jag vill inte sätta mig på ett flygplan, med all den oro det innebär, främmande mat, främmande människor. Jag vill vara med Jan och hundarna och för en gång skull få vara den som julpyntar vårt hus. Det om något är lycka! Att dessutom kunna gå ut på förmiddagen och plocka in salvia och mynta för att göra en god kopp te, då känns det som paradiset. Vad gör det då att febern far omkring i kroppen, att jag inte riktigt hinner med, att det är mörkt och regnet smattrar på rutan. Jag är hemma, hos de jag älskar mest i hela världen och jag får skriva och göra det bästa av varje dag. Är det vad man kallar för Carpe Diem/Fånga dagen?

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.





tisdag 28 november 2017

Håll drömmen levande!

Håll drömmen levande!

Några som just nu sitter och är nervösa är de skrivkursdeltagare som har skickat in sina bidrag till novellsamlingen Den magiska porten vid Färgargården. Alla väntar på en bekräftelse på att just deras novell har kommit med i den tredje Färgargårdsboken. Med den kvalité skrivkursdeltagarna hade i år, är jag övertygad om att samtliga berättelser är så bra att de kommer med i boken. Deadline 1 december, bara några få dagar kvar, sedan sätter jag igång och läser och lägger in berättelserna i boken.

Många som går skrivarkurs för mig drömmer om att bli publicerade, flera av dem har redan blivit det, inte bara i våra gemensamma novellsamlingar, utan även kommit ut med egna böcker.

Det var tur att jag inte gav upp min dröm, utan skrev på, trots att jag inte trodde berättelserna var tillräckligt bra. Annars skulle jag inte ha firat 20 år som författare i år, eller kommit ut med 45 böcker, eller skrivit boken Författare Från dröm till verklighet.

Jag vill ge mina skrivkursdeltagare möjligheten att få känna samma känsla som jag hade när jag debuterade, möjligheten att få hålla sin bok i handen, med sin egen berättelse i. Visst, det är en novellsamling, med flera andra författares berättelser, men det är ett steg i rätt riktning. Man blir publicerad, man kan kalla sig författare och stolt visa upp boken.

Igår läste jag en artikel om Jessica Jarvli som aldrig gav upp drömmen, trots att hon gång på gång blev refuserad av de svenska förlagen. När hennes engelsktalande man bad henne skriva något på engelska för att även han skulle kunna läsa, gjorde hon så, skickade in till en manustävling i Dubai. Där blev hon en av de fem som vann, hon fick agent och nu toppar hennes debutbok listorna.

Håll drömmen levande och skriv på! En dag kommer du också att uppnå dina drömmars mål, precis som jag, Jessica Jarvli och många andra författarkollegor.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se



måndag 27 november 2017

Ny äventyrsbok av Kimselius Häxjakten

Ny äventyrsbok av Kimselius Häxjakten

När jag debuterade med Tillbaka till Pompeji för tjugo år sedan och boken gjorde dundersuccé, ville förlaget genast ha en ny bok.

De hade fått en lista på samtliga böcker jag hade liggande i lådorna, bland annat Häxjakten.

Redaktören på B. Wahlströms valde ut Häxjakten som nästa bok. Precis när hon lade på luren sa hon: "Det ska bli spännande att läsa ännu en historisk äventyrsbok av Kim M Kimselius!"

Det fanns inte en chans för mig att förklara att det inte var någon historisk äventyrsbok, det var fantasy. Det var bara att sätta mig ned och skriva en historisk äventyrsbok om häxjakten på 1600-talet, den fick titeln Jag är ingen häxa och sålde lika mycket som debutboken. Manuset till Häxjakten fick ligga som grund till Jag är ingen häxa.

Nu är det dags att berättelsen får bli en egen bok, för den är spännande och skriven med samma driv som alla mina böcker. Mats Minnhagen har lyckats bra med omslaget och karaktärerna. Och då är det här är bara en skiss.

Kanske kan det här bli början på en ny serie? Vi får se vilket mottagande boken får av läsarna.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.



söndag 26 november 2017

Solhjärtats hemlighet Silverdrottningen av Pär Sahlin

Solhjärtats hemlighet Silverdrottningen av Pär Sahlin

Den här boken var perfekt! Spänning från första stunden, bra handling och bra karaktärer. Härligt att se hur trådarna från tidigare böcker nystas ihop.

Solhjärtats hemlighet av Pär Sahlin tar dig med till en magisk värld där pojken Kim, från vår värld är hjälte. Hans mamma är drottning i Elorien. Kims pappa är från vår värld. I den här boken är de alla i Elorien.

Skickligt skapar författaren en magisk värld, med drakar som skyr silverbåtar, med magiska ringar och en elak drottning. En bok att sluka och älska! Läs den!

Utgiven på Idus förlag.

- Då är det sant det som sagts, sa den gamla fiskarkvinnan och flyttade sig närmare och såg på oss med sin stålgrå blick. - De edsvurna, viskade hon. Det är de som har kommit. Ringbärarna.

Livet i Elorien har blivit vardag för Kim och hans familj. Men under ytan lurar ständigt hotet om landets undergång. När Kim, Nela och Serkzes besöker den gamla fyren blir de vittne till något fasansfullt, något som tvingar dem att ge sig av från Elorien. Resan blir inte bara ett livsfarligt och händelserikt äventyr utan också en resa där vänskapen sätts på prov.

Silverdrottningen är den tredje delen i Solhjärtats hemlighet, en fantasyserie som vänder sig till barn i åldern 9-12 år.





Den får fem stjärnor av fem möjliga.


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM.

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 50 böcker. Foto Bertil Knoester.